Presidentvalet 2020
Donald Trump laddar inför höstens val. - Foto: AP via TT

5 tecken på att Donald Trump kommer förlora presidentvalet

Kommer Donald Trump vinna presidentvalet 2020? Hur stora chanser har han att bli omvald? Nyheter24 reder ut hur det ser ut.


För fyra år sedan, inför valet 2016, skrev vi på Nyheter24 artikeln "5 tecken på att Donald Trump faktiskt kommer bli USA:s nästa president". Kort därpå vann Trump, mot alla odds, presidentvalet. 

Men 2020 ser det mycket annorlunda ut, och mycket tyder nu på att Trump kommer att förlora valet. Men varför är det så? 

1. Opinionsläget

Donald Trump ligger långt efter i opinionsmätningarna. Det är så illa att man får gå tillbaka till presidentvalet 1996 för att hitta en kandidat som legat så lågt – då var det republikanen Bob Dole som fick storstryk av Bill Clinton

Även inför valet 2016 låg Trump efter i opinionsmätningarna. Men utmanaren Joe Bidens övertag i år är mycket högre och stabilare än något försprång Hillary Clinton hade. Biden leder också stort i delstater där Trump måste vinna (se nästa punkt).

Allt kan hända, och opinionsmätningarna kan ha fel. Men det ser verkligen inte bra ut för presidenten. 

Foto: Alex Brandon/AP via TT

2. Riskerar att förlora viktiga delstater

I USA räknar man inte antal röster över hela landet – här handlar det om att vinna delstater. 

Donald Trump lyckades vinna 2016 just för att han vann viktiga delstater som Pennsylvania, Florida, Michigan och Wisconsin. 

I år ser det mörkt ut, och i vissa delstater Trump vann 2016 ligger han nu långt efter Joe Biden. Men även om Trump skulle vinna de fyra delstaterna ovan skulle han ändå förlora valet så som opinionsläget ser ut nu, enligt en sammanvägning från Financial Times.

3. Rampljuset verkar inte gynna Trump

I många länder har regeringschefen gynnats av coronakrisen, och många ledare har tagit chansen att visa handlingskraft och växa i folkets ögon. 

För Donald Trump verkar det funka tvärtom. Det stormiga 2020, med coronavirus och black lives matter-protester verkar ha missgynnat Trump, som störtdykt i förtroendemätningarna. 

Det verkar som att Trump helt enkelt förlorar på att stå i rampljuset – det är ett dåligt tecken inför en valrörelse. 

Spelare i Utah Jazz och Denver Nuggets går ner på knä under nationalsången. (Ashley Landis/AP via TT)

4. Färre lär rösta på en tredje kandidat

2016 såg många en chans att lägga sin röst på en utomstående kandidat, eftersom det sågs som självklart att Hillary Clinton skulle vinna. Detta gjorde att Demokraterna tappade många röster.

Den typen av "hjälp" kan Trump förmodligen inte vänta sig i år, skriver bland annat The New Yorker.  I vissa delstater kan just mobiliseringen av väljare vara helt avgörande. 

5. 2020 är inte 2016

Det är stor skillnad på att vara en politisk outsider och att faktiskt vara president. 2016 kunde Trump gå till val på sin etablissemangskritik och löften om att rensa upp bland den politiska eliten. 

Foto:AP Photo/Andrew Harnik

Nu är Trump en del av den eliten, och har suttit på makten i fyra år. Det går inte längre att hävda att han är en underdog som tillför något nytt till det politiska landskapet i USA. Därför blir det allt svårare att mobilisera väljare. En annan skillnad är att motståndarna tar Trump på allvar den här gången, Demokraterna lär knappast underskatta Trumps opinionsapparat. 

Själv är Donald Trump segerviss, och tror att bara en sak kan hindra honom från att vinna valet – vad det är kan du läsa om här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du Trump vinner presidentvalet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.