Black lives matter
Protesterna fortsätter i Wisconsin. - Foto: AP via TT

Våldsamma protester i USA – 17-åring öppnade eld mot demonstranter

En 17-åring har gripits efter att ha skjutit två personer under nattens våldsamma protester i Kenosha, Wisconsin.


För tredje natten i rad har lilla staden Kenosha i Wisconsin skakats av protester, efter en 29-årig svart man vid namn Jacob Blake skjutits sju gånger i ryggen av polis. 

Nattens sammandrabbningar mellan demonstranter och motdemonstranter har varit extra blodiga.

17-åring gripen

En 17-åring har nu frihetsberövats, misstänkt för att ha skjutit två personer till döds. Bilder och videoklipp sprids just nu på honom när han går runt med ett automatvapen och riktar det mot black lives matter-demonstranter. 

Enligt Buzzfeed ska 17-åringen gått till platsen för att "hjälpa polisen" – i stället öppnade han eld mot obeväpnade demonstranter.

Polisen har nu fått stark kritik för att man inte reagerade på den unge mannen tidigare. Enligt Buzzfeed ska 17-åringen gått med synligt vapen förbi en polisbil utan att någon reagerade. 

Polischefen kallar skjutningarna för ”besinningslöst våld” och guvenören i Wisconsin uppmanar nu beväpnade personer att hålla sig borta från protesterna. I Wisconsin är det fullt lagligt att bära automatvapen av ”säkerhetsskäl”. 

På Facebook har en motdemonstrantgrupp som kallar sig "Kenosha Guard" skrivit att man kommer att "försvara staden mot gangsters".

Politiska utspel

Med drygt två månader kvar till presidentvalet har skjutningarna också letat sig in i valrörelsen. 

Donald Trumps utmanare Joe Biden uttalade sig om våldsamheter nu under natten. Biden menar att han "mår illa" av att se det "meningslösa våldet". 

– Ännu en gång har en svart man, Jacob Blake, skjutits av polis mitt på ljusa dagen medan hela världen tittar på, sa Biden i en kampanjfilm som släpptes nu i natt. 

President Trump har reagerat med att skicka federala styrkor till Kenosha. 

"IDAG, kommer jag skicka federala styrkor och nationalgardet till Kenosha för att återupprätta LAG och ORDNING", skrev presidenten på Twitter under onsdagen. 

Detta har hänt: 

Skjutningen av Jacob Blake är den senaste i raden uppmärksammade fall där svarta skjuts av polis. Precis som dödandet av George Floyd i våras fångades skjutningen av Blake på video. 

I Kenosha, Wisconsin, har ilskan lett till våldsamma protester och sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. 

Flera stora idrottsevenemang som skulle ägt rum under natten ställdes in i solidaritet med protesterna. 

LÄS MER: 5 tecken på att Donald Trump faktiskt kommer förlora presidentvalet

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.

Tummar på kraven för att klara Natoinsatsen

P 7 i Skåne står inför en svensk pionjärinsats i Nato när uppåt 600 man ska skickas till Lettland. För att klara det kan det bli nödvändigt att under en period tumma på målet att utbilda fler värnpliktiga.