Uncle Ben's nya förpackning.
Uncle Ben's nya förpackning. - Foto: Rogelio V. Solis/AP/TT

Här är Uncle Ben's nya namn och bild – efter rasismanklagelser

Rismärket Uncle Ben's kommer att se annorlunda ut nästa år, efter att många uppmärksammat att bilden och namnet kommer från en rasistisk stereotyp.


Det välkända riskmärket Uncle Ben's kommer snart att få nya förpackningar. 

Detta eftersom många uppmärksammat omvärlden på att både namnet och bilden härstammar från en gammal rasistisk stereotyp.

Företaget Mars, som äger Uncle Ben’s meddelar nu att de ska ändra både namn och logga, rapporterar flera medier. 

– I flera veckor har vi lyssnat på tusentals konsumenter, på våra delägare och andra intressenter från olika delar av världen, säger Fiona Dawson, högt uppsatt chef på Mars.

Hon fortsätter:

– Vi förstår orättvisan som associeras med bilden och namnet, och vi har bestämt oss för förändring.

Vad har hänt?

Mars berättade i somras att Uncle Ben, den svarta mannen som syns på förpackningarna, är en påhittad karaktär. 

Den användes för första gången på 1940-talet och ska ha inspirerats av en afroamerikansk risbonde från Texas.

Men mannen på bilden är i själva verket en servitör från en fin restaurang i Chicago. Han hette Frank Brown, och gick med på att sitta modell för märket, men har alltså ingenting med riset att göra egentligen. 

Bildkälla: Rogelio V. Solis/AP/TT

Även namnet, ”Uncle Ben’s” har fått hård kritik.

Namnet kommer nämligen från att vita personer förr, i de då djupt rasistiska och segregerade södra delstaterna i USA, använde  ”aunt” och ”uncle” när de pratade med svarta personer. 

Detta istället för det mer respektfulla ”Mister” och ”Miss”.

Mars är ett av många stora livsmedelsföretag som gått med på att ändra sin grafiska profil, speciellt i svallvågorna efter Black Lives Matter-rörelsens protester tidigare i år.

Nytt namn och ny bild

Istället för Uncle Ben’s ska det alltså nu bara heta Ben’s Original, utan bild.

Så här kommer det att se ut:

Bildkälla: Mars/AP/TT

De nya förpackningarna kommer att finnas i butik nästa år, skriver BBC.

I ett pressmeddelande skriver Mars också att det inte bara ska ändra förpackningen, utan också kommer att donera två miljoner dollar som ska gå till stipendier till svarta amerikanska kockar. De ska också investera pengar i staden Greenville, Mississippi, där riset odlas.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.