Torsdag 2 Dec
Stockholm

Netflix åtalas för "Cuties": "Opassande och avklätt material"

Netflix cuties
Netflix cuties. Foto: Unsplash/Netflix

Den franska filmen "Cuties" fick hård kritik från flera håll när den hade premiär på Netflix tidigare i år. Nu åtalas Netflix för att ha tillgängliggjort oanständiga bilder på barn.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Den kontroversiella filmen hade premiär på Netflix tidigare i år, och fick snabbt hård kritik. 

Nu har en jury i Texas bestämt att streamingjätten ska åtalas för att ha visat filmen, då den påstås gå emot statens värdighet, enligt åtalet.

Åtalet gäller alltså "oanständigt visuellt material" och säger att Netflix har marknadsfört, distribuerat, och visat upp material som ”visar genitalier eller område runt könsorganet på ett klätt eller delvis avklätt barn som är yngre än 18 år.”, rapporterar USA Today.

Åtalet fastslår också att filmen inte har något ”litterärt, konstnärligt, politiskt, eller vetenskapligt värde”.

Netflix har svarat att kritiker missar filmens poäng. 

– Cuties är en kommentar på sexualiseringen av små barn. Det här åtalet är ogrundat, och vi står bakom filmen, säger Netflix i ett uttalande till USA Today.

Hård kritik mot filmen

Den franska filmen heter "Snyggingar" på svenska, men är mer känd som ”Cuties”, eller ”Mignonnes” som den heter på originalspråk. Den handlar om 11-åriga Amy som växer upp i en muslimsk familj i Paris. 

Amy börjar dansa med en grupp andra tjejer, och kämpar med att hitta sin identitet när hon slits mellan sin traditionella uppfostran och ny internetkultur.

Bildkälla: Netflix

Filmen har kritiserats hårt och anklagas för att sexualisera barn, då flickorna dansar utmanande och har avklädda outfits. 

Bland annat finns en tre minuter lång scen där flickorna dansar ”provokativt” och har på sig väldigt lite kläder.

"Inte debatten jag hade i åtanke"

Netflix fick också motta kritik när de valde att köpa rättigheterna till Cuties, och sedan valde att marknadsföra filmen med en bild som föreställde de medverkande barnen väldigt avklädda i utmanande poser.

Filmen är skriven och regisserad av Maïmouna Doucouré. Hon säger att filmen är menad att kritisera sexualiseringen av unga tjejer, inte spä på den. 

– Filmen har verkligen orsakat debatt, men inte den debatten jag hade i åtanke, sa Doucouré i en intervju med Washington Post.

Hon berättade också att hon bland annat tog hjälp av en barnpsykolog under inspelningen av filmen.

Läs mer:

Netflix drar sig ur: Därför stoppas Peter Madsen-dokumentären

Nya siffror: Här är den mest tittade nya serien på Netflix

Netflix slutar fungera på äldre Samsung-modeller: "Begränsningar"

Kommentera
Kopiera länk
Dela