Torsdag 11 Aug
Stockholm

Så mycket tjänar Stefan Löfven – jämfört med världsledarna

Löfven och flera andra världsledare
Hur mycket tjänar Stefan Löfven jämfört med Trump. Merkel och Putin?. Foto: TT/AP

Stefan Löfven har fått påökt. Men hur står sig lönen jämfört med andra ledare i världen och i Norden?

Kommentera (13)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Förra veckan kom nyheten om att statsministerns lön höjs från och med i juli. Fyra lök extra varje månad kommer Stefan Löfven få i lönekuvertet, och är nu uppe i en månadslön på 172 000 kronor – det är 2 064 000 kronor om året. 

Men hur mycket är det egentligen om man jämför med hur det ser ut i till exempel Norge, Tyskland eller USA? Nyheter24 har tagit en präktig djupdykning i världsledarnas plånböcker. Häng med!

Erna Solberg, statsminister i Norge – tjänar mindre än Löfven

I Norge har Solbergs lön diskuterats flitigt senaste åren – mest för att den är ganska liten om man jämför med andra världsledare och norska affärstoppar. Solberg har en årslön på 1 630 000 norska kronor om året, vilket är ungefär 1 750 000 svenska. 

Sauli Niinistö, president i Finland – tjänar mindre än Löfven

President Niinistös lön blev stora nyheter i förra året, när Finlands finansdepartement "råkade" höja lönen till 155 tusen euro om året.

President Niinistö gick ut i media och menade att ett misstag begåtts, och att han bara vill ha 122 000 euro i årslön – alltså ungefär 1 235 000 miljoner kronor.

Lars Løkke Rasmussen – statsminister i Danmark – tjänar lika mycket som Löfven

Rasmussen, dansk statsminister sen 2015, har en lön som alla gånger går att jämföra med Löfvens. 1,5 miljoner danska kronor drar han in om året, vilket är drygt två miljoner svenska. 

Lars Løkke Rasmussen, Danmarks statsminister. Foto: Björn Lindgren/TT

Donald Trump, USA:s president – tjänar mer än Löfven

Donald Trump har sen sitt tillträde 2017 tjänat 100 000 dollar per kvartal vilket ger en årslön på 3,5 miljoner kronor – Trump skänker dock bort sin lön till välgörande ändamål. Enligt Politico donerade presidenten första kvartalslönen 2018 till krigsveteransorganisationen VA.

Angela Merkel, Tyskland förbundskansler – tjänar mer än Löfven

”Die mutti der Nation” tjänar också hon mer än Sveriges statsminister – kanske rimligt med tanke på att hon styr över 83 miljoner tyskar och ofta räknas som världens mäktigaste kvinna. Enligt tyska tidningen Merkur ligger Merkels kansler-lön på 18 000 euro i månaden.

Dessutom får hon 4 500 euro i månaden för att hon sitter i parlamentet. Det ger Angela Merkel en årslön på drygt 2,7 miljoner kronor.

Theresa May, Storbritanniens premiärminister – tjänar mindre än Löfven

Britternas premiärminister har en ganska blygsam lön jämfört med sina kollegor runt om i världen. Hennes 150 000 pund om året motsvarar ungefär 1,7 miljoner kronor. 

Men May lever inte direkt fattigt. Enligt Huffington Post har May förmåner i form av boende, pension och obegränsade resor motsvarande 25 miljoner kronor om året. 

Theresa May och Angela Merkel. Foto: Darko Vojinovic/AP

Vladimir Putin, Rysslands president – tjänar mindre än Löfven(?)

Det är inte helt klart vad den ryske ledaren tjänar – eftersom den ryska synen på offentlighet och transparens inte riktigt är som den vi i Sverige är vana vid. Putin själv menar att han tar ut en lön på knappt en miljon kronor om året, vilket är hälften av vad Löfven tjänar. 

Jämfört med andra i Ryssland är det väldigt mycket pengar. En årslön i landet ligger i genomsnitt på knappt 60 000 kronor. 

Putin hävdar också att hans sammanlagda förmögenhet uppgår till ungefär 2,5 miljoner kronor, något de flesta internationella observatörer menar är en lögn. De flesta ekonomiska bedömningar räknar med att Putin har tillgångar värda många miljarder dollar, enligt Washington Post. 


Tycker du Löfven tjänar för mycket?
Tack för din röst!
Kommentera (13)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.