Lördag 4 Dec
Stockholm

Experten: Så har Trump fortfarande en chans att vinna valet

Joe Biden har pekats ut som USA:s nästa president, men det finns faktiskt små kryphål för Donald Trump. Det skulle kunna göra att han har en liten chans att få fyra år till som president.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Efter flera dagars intensivt rösträknande kunde äntligen valresultatet presenteras i lördags – Joe Biden blir USA:s nästa president. Eller?

Enligt Merrick Tabor som är USA-expert vid Stockholms universitet som Aftonbladet pratat med, så är det kanske inte helt avgjort än.

Även om chanserna är små så är faktiskt Donald Trump kanske inte helt ute ur leken än.

"Ytterst osannolikt"

Men vi tar det från början. I lördags gick alltså amerikanska medier ut med att Joe Biden vunnit presidentvalet.

– Man kommer till en punkt där det är ytterst osannolikt eller i princip omöjligt att det ändras och då går man ut med det här, säger Merrick Tabor. 

Men Donald Trump har hela tiden påstått att det i själva verket är han som vunnit valet, och påstår att Demokraterna sysslat med valfusk. 

Donald Trump vägrar erkänna sig besegrad. Foto: Steve Helber/AP via TT

På grund av det började Trumps advokater tidigt undersöka vilka möjligheter man hade att på juridiska sätt stoppa Joe Bidens vinst.

– Om man kan driva tillräckligt många processer i rätt delstater och tillräckligt många valsedlar skulle underkännas till Trumps fördel i dem, så skulle han kunna ha en chans, säger Tabor till Aftonbladet.

Elektorer kan rösta annorlunda

Det skulle alltså vara ett sätt för Trump att ta tillbaka presidentposten.

Men det är som sagt inte speciellt troligt att det går vägen. Det krävs att eventuellt valfusk är mycket omfattade och systematiskt för att det ska ha någon egentlig effekt på resultatet. 

En annan möjlig väg för Trump är att en delstats elektorer lägger sina röster på honom istället för på Biden. Men att det händer är också osannolikt. Här finns en artikel om hur det funkar, från förra valet 2016.

– Men de måste ha argument, som att det finns så stora oegentligheter som pekar till hans fördel att de lägger elektorerna på honom. Det här har Trumpsidan haft som en möjlighet, säger Tabor till Aftonbladet.

LÄS MER:

Vad händer om Trump går till Högsta domstolen?

10 saker du måste veta om Joe Biden

Så hög lön har USA:s president

Kommentera
Kopiera länk
Dela