Torsdag 2 Dec
Stockholm

Första federala avrättningen av en kvinna i USA – sedan 1953

Lisa Montgomery dömdes 2007 för att ha dödat en gravid kvinna och stulit hennes barn. Påföljden blev dödsstraff, och nu är det snart dags.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Det har gått nästan 70 år sedan en kvinna avrättades på federal nivå i USA. 

Det är 52-åriga Lisa Montgomery som den 8 december kommer att ta sitt sista andetag efter en dödlig injektion. 

Lisa Montgomery i fängelset. Bildkälla: AP/TT

Det var ett tag sedan någon avrättades över huvud taget i USA, men Donald Trump meddelade förra året att man ska återuppta detta på federal nivå. 

"Justitiedepartementet upprätthåller lagen – vi är skyldiga offren och de anhöriga att se till att straffen som tilldömts genomförs" meddelande amerikanska regeringen i ett uttalande då.

Träffade sitt offer på hundforum

Det är snart 16 år sedan Lisa Montgomery begick det fruktansvärda brottet som kom att skaka ett helt land. Det började när hon fick kontakt med 23-åriga Bobbie Jo Stinnett på ett forum för hundarälskare. 

Bobbie Joe Stinnett var då gravid i åttonde månaden med sitt första barn. Polisen misstänker att Montgomery lurade Stinnett att hon ville köpa en valp – men hon hade i själva verket helt andra planer.

Skar upp magen

Det som sedan skedde är som taget ur en skräckfilm.

Istället för att titta på hundar ströp Montgomery Stinnett till döds och skar sedan upp hennes mage och stal spädbarnet. Dagen efter kunde polisen gripa Montgomery i sitt hem. I bostaden fanns också den nyfödda lilla bebisen – vid liv.

Bild på bebisen ur en nyhetssändning. Bildkälla: AP/MSNBC/TT

Spädbarnet kunde lyckligtvis tas om hand av sin pappa. 

Motivet bakom det hemska dådet är fortfarande okänt, men polisen tror att de kan ha att göra med ett missfall som Montgomery genomgått. Enligt hennes man berättade för polisen att hon tidigare berättat för folk att hon var gravid, trots att det intet varit sant. 

Domen

2007 beslutade en jury Lisa Montgomery vad skyldig till federal kidnappning som resulterat i dödsfall. Juryn rekommenderade enhälligt dödstraff som påföljd. 

Lisa Montgomery efter gripandet. Bild: AP/TT

Montgomerys advokat menade under rättegången att hon inte borde dömas till dödsstraff då hon fått hjärnskador efter att ha misshandlats som barn.

Experter som har undersökt Montgomery menar att hon vid tiden för brottet länge levt med psykoser, bipolär sjukdom, och posttraumatisk stress. 

Men dessa argument hjälpte alltså inte, och Montgomery dömdes till döden.

LÄS MER:

Saudiarabien avskaffar dödsstraff för minderåriga

6 väldigt märkliga sista ord från dödsdömda brottslingar

USA:s hårdaste abortlag får ja: Totalt förbud även efter våldtäkt

USA
Kommentera
Kopiera länk
Dela