- Foto: AP/Nate Jenkins/TT

Första federala avrättningen av en kvinna i USA – sedan 1953

Lisa Montgomery dömdes 2007 för att ha dödat en gravid kvinna och stulit hennes barn. Påföljden blev dödsstraff, och nu är det snart dags.


Det har gått nästan 70 år sedan en kvinna avrättades på federal nivå i USA. 

Det är 52-åriga Lisa Montgomery som den 8 december kommer att ta sitt sista andetag efter en dödlig injektion. 

Lisa Montgomery i fängelset. Bildkälla: AP/TT

Det var ett tag sedan någon avrättades över huvud taget i USA, men Donald Trump meddelade förra året att man ska återuppta detta på federal nivå. 

"Justitiedepartementet upprätthåller lagen – vi är skyldiga offren och de anhöriga att se till att straffen som tilldömts genomförs" meddelande amerikanska regeringen i ett uttalande då.

Träffade sitt offer på hundforum

Det är snart 16 år sedan Lisa Montgomery begick det fruktansvärda brottet som kom att skaka ett helt land. Det började när hon fick kontakt med 23-åriga Bobbie Jo Stinnett på ett forum för hundarälskare. 

Bobbie Joe Stinnett var då gravid i åttonde månaden med sitt första barn. Polisen misstänker att Montgomery lurade Stinnett att hon ville köpa en valp – men hon hade i själva verket helt andra planer.

Skar upp magen

Det som sedan skedde är som taget ur en skräckfilm.

Istället för att titta på hundar ströp Montgomery Stinnett till döds och skar sedan upp hennes mage och stal spädbarnet. Dagen efter kunde polisen gripa Montgomery i sitt hem. I bostaden fanns också den nyfödda lilla bebisen – vid liv.

Bild på bebisen ur en nyhetssändning. Bildkälla: AP/MSNBC/TT

Spädbarnet kunde lyckligtvis tas om hand av sin pappa. 

Motivet bakom det hemska dådet är fortfarande okänt, men polisen tror att de kan ha att göra med ett missfall som Montgomery genomgått. Enligt hennes man berättade för polisen att hon tidigare berättat för folk att hon var gravid, trots att det intet varit sant. 

Domen

2007 beslutade en jury Lisa Montgomery vad skyldig till federal kidnappning som resulterat i dödsfall. Juryn rekommenderade enhälligt dödstraff som påföljd. 

Lisa Montgomery efter gripandet. Bild: AP/TT

Montgomerys advokat menade under rättegången att hon inte borde dömas till dödsstraff då hon fått hjärnskador efter att ha misshandlats som barn.

Experter som har undersökt Montgomery menar att hon vid tiden för brottet länge levt med psykoser, bipolär sjukdom, och posttraumatisk stress. 

Men dessa argument hjälpte alltså inte, och Montgomery dömdes till döden.

LÄS MER:

Saudiarabien avskaffar dödsstraff för minderåriga

6 väldigt märkliga sista ord från dödsdömda brottslingar

USA:s hårdaste abortlag får ja: Totalt förbud även efter våldtäkt

USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.