- Foto: Unsplash/Google Maps

Mystisk sjukdom sprids – 227 patienter inlagda

Hundratals personer har drabbats av symptom som illamående och svimningar i en stad i Indien – men ingen vet vad det beror på.


Att coronavirusets framfart över världen fortsätter är det nog ingen som har missat. Men det finns faktiskt solskenshistorier, mitt i allt mörker – läs om 102-åriga Angelina som överlevt covid-19 två gånger.

Men nu rapporterar indisk media om en ny, mystisk sjukdom som drabbat staden Eluru i Indien. Minst 227 personer har lagts in på sjukhus – och en person har mist livet. Den yngsta som drabbats är enligt uppgifter bara fyra år gammal.

Symptomen är många, bland annat illamående och svimningar.

– De som blivit sjuka, speciellt barnen, började plötsligt kräkas efter att ha klagat på svidande ögon. Vissa av dem svimmande eller fick anfall, säger en läkare på Eluru Government Hospital till The Indian Express.

Smitta via vatten har uteslutits

Enligt myndigheter håller man nu på att undersöka vad som ligger bakom sjukdomsfallen. Man misstänkte först att det kunde ha att göra med förorenad luft eller smittbärande vatten, men under söndagskvällen kunde man utesluta det.

Delstatens hälsominister A Kali Krishna Srinivas säger att prover från patienter har skickats till labb för noggrann analys.

– Vi har kunnat utesluta vatten- och luftföroreningar. Vattenprover har testats och ingen smitta hittades. Blodprover från patienter har skickats till labb. Inga virusinfektioner har hittats, alla patienter testade negativt för covid-19. Det är en mystisk sjukdom och bara analys i laboratorium kan avslöja vad det är, säger. Srinivas till Indian Express.

Men alla tror inte på detta, utan hävdar att det visst är vattnet som gör människor sjuka. 

”Jag kräver en opartisk, fullfjädrad, undersökning av incidenten”, skriver oppositionspolitikern N Chandrababu Naidu på Twitter.

Enligt hälsoministern är läget nu stabilt för alla som drabbats, och många har redan kunnat lämna sjukhuset.

Läs mer:

Forskning visar: Dessa blodgrupper är mest utsatta för corona

Mystiska föremålet skapade rykten om aliens – nu är det borta

Mysterium på dansk ö: "Döda fåglar överallt"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

1 timme sedan
Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

1 timme sedan
Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.