102-åriga Angelina har överlevt mer än de flesta.
102-åriga Angelina har överlevt mer än de flesta. - Foto: North Westchester Restorative Therapy & Nursing Center/Unsplash

102-åriga Angelina är frisk från covid-19 – för andra gången

Angeline Friedman har upplevt mycket under sina 102 år på jorden. Till exempel har hon överlevt corona – två gånger.


Angelina Friedman har varit med om mycket under sitt 102-åriga liv.

New York-bon hade en tuff start från första början. Hon föddes ombord ett skepp med immigranter från Italien på väg till USA. Mamman dog under förlossningen. Året var då 1918, alltså mitt under spanska sjukan-pandemin. Sedan dess har Freidman överlevt bröstcancer och nu också corona – två gånger.

NBC rapporterar att Friedman först smittades med covid-19 i mars. Hennes dotter Joanne Merola säger att alla blev förvånade när mamman testade positivt.

– Första gången hade hon inte riktigt symptom. Det värsta symptomen var att hon hade feber i ungefär tio dagar, säger Joanne Merola.

I april kunde man konstatera att 102-åringen var frisk och inte längre bar på viruset.

Blev sjuk igen

Men i oktober, precis före hennes födelsedag nummer 102, slog viruset till igen. Och den här gången blev symptomen mer märkbara.

– Hon hostade, var slö och fick feber igen, säger dottern.

Angelina Friedman isolerades på äldreboendet där hon bor, och fick behandling. Och förra månaden kom glädjebeskedet: hon hade övervunnit sjukdomen ännu en gång.

Angela Friedman. Foto: North Westchester Restorative Therapy & Nursing Center

Joanne Merola säger att hennes mamma är glad och full av livslust – under det senaste telefonsamtalet pratade de om virkning i över 30 minuter. Merola tror att mammans historia kan vara en inspiration för andra:

– Min mamma har varit med om så mycket i livet. Du kan inte bara ge upp. Du måste kämpa. Min mamma har en vilja att leva som jag aldrig har sett tidigare, säger hon till NBC.

LÄS MER:

Därför har du fått corona – men inte din partner

Bush, Clinton och Obama kommer vaccineras i TV

Så ska regeringen få svenskarna att vaccinera sig

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.