Nya skrämmande detaljer om Peter Madsens flyktförsök

- 09/12/2020, 16:26 -

Tidigare i år försökte den dömde mördaren Peter Madsen fly från fängelset. Nu avslöjas tidigare okända detaljer kring flykten i en ny dokumentär.

I oktober försökte den dömde mördaren Peter Madsen rymma från fängelset Herstedvester utanför Köpenhamn.

Han tog fängelsets psykolog som gisslan och lyckades genom hot ta sig utan för anstaltens murar. Lyckligtvis kom han inte så långt, utan kunde gripas av polis ungefär 500 meter därifrån.

Snart framkom uppgifter om att Madsen använt sig av ett pistolliknande föremål och dessutom burit vad som liknade ett bombbälte. Det visade sig vara attrapper – men hur fick han tag på dem inne i fängelset?

Polisen med Madsens pistolattrapp. Foto: Dplay

"Du kommer inte tro det"

I en ny dokumentär lyssnar journalisten Kristian Linnemann på de telefonintervjuer han gjort med Madsen under tiden i fängelset. Det var under ett av dessa samtal som Madsen för första gången erkände att han faktiskt dödade Kim Wall.

Linneman pratade med mördaren bara sju veckor innan flyktförsöket, men anade då inte att han skulle försöka rymma.

När han nu lyssnar på deras samtal igen upptäcker han något skrämmande. Madsen berättar nämligen hur han jobbar mycket i fängelsets verkstad. Där får han tillgång till många olika material och möjligheten att jobba med egna projekt. 

Madsen berättar att han kan göra mycket med det verkstaden erbjuder, till exempel vitt lim, gips och glasspinnar.

– Du anar inte vad jag kan göra med så enkla material, säger han.

Madsen jobbade före mordet som uppfinnare, och verkar mycket säker på sin förmåga.

– Du kommer inte tro det om du såg det slutliga resultatet. Jag kan säga att det är en lögn, när man säger att det inte går att göra. Men det kan göras. Det är helt enkelt som så att om du ger mig en trasig skruvmejsel och en böjd murslev och tittar bort i fem minuter, då har jag gjort en jetmotor av det, säger Madsen under ett av samtalen.

Var det där han tillverkade pistol-attrappen och det fejkade bombbältet?

Madsen under det misslyckade flyktförsöket i oktober. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix via AP/TT

Stort vapenintresse

Under intervjuerna framkommer också att Madsen har ett stort intresse för vapen, och därmed kan tänkas veta precis hur en pistol ska se ut och då kan tillverka en verklighetstrogen kopia.

– Det är förvånande att han kan berätta om alla dessa vapen. Det är uppenbart att med den kunskapen om vapen, så kan han naturligtvis också använda den kunskapen för att göra en väldigt trovärdig dummy, säger Kurt Kragh, tidigare ledare för Police Travel Team.

Under inspelningen av dokumentären från journalisten Kristian Linnemann plötsligt ett samtal från en av Madsens vänner. Han och Madsen talades vid dagen innan flyktförsöket.

Vännen bekräftar det som många redan misstänkt – vapenattrapperna tillverkades i fängelsets verkstad.

– Det är klart att han har gjort det, säger vännen enligt Kristian Linnemann.

Hela dokumentären "Peter Madsens flykt" går att se på Dplay.

Läs mer:

Mördaren Peter Madsen har dumpat 19-åriga flörten Cammilla

Kravet: Stoppa Peter Madsens kvinnobesök i fängelset

Peter Madsen söker brevvänner på Facebook: " Svarar alla "