Foto: Adam Ihse/TT/Stella Pictures
Foto: Adam Ihse/TT/Stella Pictures

Mamma tatuerade 16 månader gammal son - Experten: "Inte okej"

För att särskilja på sina tvillingsöner har en 31-årig mamma tatuerat ena barnet, enligt hennes egna inlägg på Reddit.


För fem dagar sedan publicerade en 31-årig mamma ett inlägg på Reddit som väckt starka känslor.

Inlägget handlar om hennes son, som behöver injiceras med medicin på veckobasis till följd av ett sjukdomstillstånd.

Till historien hör att sonen, Jack, har en tvillingbror som heter Adam. Eftersom de fortfarande är väldigt små har det, enligt mammans inlägg, varit svårt för familjen att se skillnad på barnen.

Vid ett tillfälle har en nära anhörig råkat ge fel son medicinsprutan – vilket resulterade i att han fick åka akut till sjukhus.

För att förhindra samma sak från att hända igen skriver mamman att hon valt att tatuera sin sjuke son Jack, efter en rekommendation från läkare.

Tatueringen är stor som en fräken och placerad på örat – men har ändå skapat stor uppståndelse på nätet. 

Det finns i dagsläget inget som garanterar sanningshalten i inlägget, men det har ändå fått 2 700 kommenterar. I tråden varvas geniförklaringar med anklagelser och påhopp.

Foto: Adam Ihse/TT

"Moralisk fråga" 

Nyheter24 har varit i kontakt med Rebecca Ryrberg, vice ordförande i yrkesorganisationen "Sveriges registrerade tatuerare". Enligt henne är det väldigt ovanligt att tatuera ett så litet barn – oavsett anledning.

– Jag har aldrig hört att någon ens har tänkt tanken på så små barn, säger hon till Nyheter24. 

Men olagligt är det inte – i alla fall inte i Sverige. Enligt Ryrberg finns det en 18-års gräns på tatuera sig, men den är inte lagstadgad. 

Att tatuera ett barn tycker hon inte känns okej, men 16 månader gamla Jack riskerar i varje fall inte att fara illa av den. 

– Deras hud läker precis som våran, kanske bättre till och med. Det är nog mer en moralisk fråga, tänker jag, säger Ryrberg till Nyheter24. 

Kommer inte försvinna

I Reddit-inlägget motiverade den 31-åriga mamman sitt beslut att låta sonen tatueras med att pricken kommer försvinna inom några år. Då hoppas hon kunna se skillnad på sina söner på egen hand.

 Men det här är inte Ryrberg lika övertygad om:

– Antingen försvinner den under läkningen eller inom de närmaste veckorna, eller så sitter den där. Sen kan den såklart blekas eller åldras, men en tatuering försvinner inte efter några år, säger hon till Nyheter24. 

Läs mer: Realityserie stoppas på grund av tatuering

Läs mer: Coronasmittad kvinna födde tvillingar – när hon låg i koma

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dödade 76 katter – för att katt repade hans bil

Häktade flyttas under Eurovisionveckan

Arrestplatser i södra Sverige ska frigöras inför Eurovision Song Contest i Malmö. Detta för att polisen ska kunna hantera situationer där ett stort antal personer grips eller omhändertas, rapporterar Göteborgs-Posten.

Västervik: Polisen rapporterar om brand

"Brand på Gundelvägen, Gamleby.", skriver polisen på sin hemsida.

Finlands president: Tala mindre om krig

Sverige och Finland har som nya Nato-medlemmar en viktig roll i att bidra till fred, anser Finlands president Alexander Stubb. Det bästa sättet att undvika krig är att tala mindre och förbereda mer, säger Stubb i riksdagen.

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Armenien och Azerbajdzjan har börjat "fixa" sin hårt omstridda gräns, meddelar ärkefienderna. Gränsdragningen utgör ett försök att normalisera den ytterst frostiga relationen mellan länderna och undvika nya blodiga sammandrabbningar i regionen.

Upphittade skelettdelar kom från en människa

Skelettdelar som hittades vid en camping i Strömstad i söndags kom från en människa, rapporterar Strömstads Tidning.