Foto: Bertil Ericson / TT
Foto: Bertil Ericson / TT - Foto: SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN

Förslaget från EU: Förbjud jobbsamtal efter arbetstid

Nu är det slut på jobbrelaterade frågor, samtal och mejl efter arbetstid – i alla fall om du frågar EU-parlamentet. Deras nya förslag till kommissionen är en lag som ger EU-medborgare rätt till ostörd fritid.


Har du en arbetsgivare som kräver att du är uppkopplad på mailen även efter arbetstid? Är du trött på det? 

Då kan det här nya EU-förslaget vara något för dig!

Det nya förslaget: rätten till ostörd fritid

Ett digitaliserat samhälle är bra på många vis, men det öppnar också upp för nya arbetskulturer som räknar med att medarbetarna är tillgängliga långt efter arbetsdagens slut. I och med det riskerar fler att drabbas av psykisk ohälsa, depression och utbrändhet.

Det här vill ledamöterna i EU-parlamentet sätta stopp för, genom ett nytt lagstiftningsintiativ som röstades igenom under förra veckan.

Deras önskan till EU-kommissionen är en ny lag som säger att anställda inte behöver vara uppkopplade och tillgängliga efter att de gått för dagen. 

Med hänvisning till lagen ska medarbetare därmed kunna neka telefonsamtal, mejl, sms och andra arbetsuppgifter. Rätten till ostörd fritid kallar man det – vilket också ska kunna regleras i kollektivavtalet.

Foto: Lise Åserud/TT

"Vi kan inte överge arbetstagarna"

I ett pressmeddelande förklarar EU-parlamentarikern Alex Agius Saliba att rätten till ostörd fritid är av största vikt för arbetstagarnas mentala och fysiska hälsa. 

Det kommer också vara viktigt att säkerställa att den som avböjer arbetsuppgifter efter jobbdagens slut inte utsätts för diskriminering – eller i värsta fall uppsägning. 

– Vi kan inte överge miljoner europeiska arbetstagare som är utmattade av att alltid behöva vara uppkopplade, eller jobba alltför långa arbetspass. Tiden är inne för att stå vid deras sida och ge dem vad de förtjänar: rätten att inte alltid behöva vara uppkopplad, säger Aguis Saliba i ett pressmeddelande.

Läs mer: 

Experten: Det här avslöjar ditt löneanspråk

Rekordhög smittspridning på svenska arbetsplatser

EU
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!