Rika turister åker på lyxiga vaccinresor köper sig före i kön

- 27/01/2021, 21:24

Allt kan köpas för pengar, som man brukar säga. Till och med coronavaccinet – det har det brittiska företaget Knightsbridge Circle sett till. Men alla är inte lika imponerade av deras nya affärsidé...

"Du flyger från London till Dubai, plockas upp med en Bentley på flygplatsen och skjutsas till en exklusiv lyxvilla. Dagen därpå plockas du upp av samma bil, som skjutsar dig till en privat hälsoklinik. Där erbjuds du olika sorters vaccin från läkemedelsföretagen Pfizer, AstraZeneca eller Sinopharm. Efter tre veckor – som du har tillbringat i lugn och ro i din lyxvilla – skjutsas du tillbaka till kliniken och får en andra dos."

Så kan en typisk vaccinresa se ut, signerad Stuart McNeill och företaget Knightsbridge Circle. 

Ja, att "vaccinturista" är den nya trenden – i varje fall om du är rik som ett troll. 

För medan vi andra får vänta tålmodigt på vår tur att få första vaccindosen mot covid-19, ser kösystemet lite annorlunda ut för de med mycket pengar. 

Foto: Pexels

Har fått tag på privata vaccindoser

Innan pandemins utbrott agerade Knightsbridge Circle reseplanerare åt rika kunder, som genom att betala 280 000 kronor om året garanterade sig skräddarsydda och lyxiga upplevelser. 

Men nu nöjer sig inte kunderna med flotta resor – högst upp på önskelistan står en vaccindos mot corona.

Tack vare goda internationella kontakter har företaget lyckats få tag på privata vaccindoser att erbjuda sina kunder. 

De ges därför möjligheten att (för en dyr peng) resa utomlands och ta vaccinet – och betalar sig därmed förbi kön. Vanliga resmål är Dubai och Indien.

Resorna får motta stark kritik

Många har upprörts över vaccinresorna, och en av dem är Nick Dearden på kampanjorganisationen Global Justice. 

– Det är totalt oacceptabelt att förmögna patienter har möjligheten att använda sina pengar till att tränga sig före i kön, framför de som är mer utsatta eller viktig personal som är de som har hållit oss uppe under det senaste året, säger han till Vice.

Till sitt försvar hävdar McNeill att resorna bara kan bokas av äldre kunder, som är i behov av ett snabbt skydd.

– Jag måste väga för- och nackdelarna med att tjäna mycket pengar å ena sidan, och att kunna sova på nätterna å andra sidan. Jag kommer inte att fixa vaccin till någon 35-åring som vill gå på gymmet, säger han till Vice.

Läs mer:

Här får vårdpersonalen betalt för att vaccinera sig

Det här ögonproblemet kan vara ett tecken på covid-19

Därför sprider fladdermöss dödliga virus