Fredag 18 Jun
Stockholm

Ludvig råkade svälja ett munskydd – och det kostade honom nästan livet

Foto: Dyreklinikken Rungstedvej/Facebook
Foto: Dyreklinikken Rungstedvej/Facebook. Foto:

När den danska veterinärkliniken opererade taxen Ludvig fick de sig en stor chock. I hans tunntarm fann man orsaken till hans smärtor – ett munskydd.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Hunden Ludvig. Foto: Dyreklinikken Rungstedvej/Facebook

"Här är Ludvig. Idag är han glad igen, men det har tagit honom nästan tre veckor att återhämta sig från vad man skulle kunna beskriva som en Corona-relaterad sjukdom."

Så skrev danska veterinärkliniken Dyreklinikken Rungstedvej på sin Facebook i förra veckan. Taxen kom in till mottagningen med kraftiga kräkningar och verkade må riktigt, riktigt dåligt. 

Veterinärernas undersökningar påvisade metall i bukgrottan, och när man sedan tog blodprov på Ludvig konstaterades aggressiva inflammationer i både lever och bukspottskörtel. 

Foto: Dyreklinikken Rungstedvej/Facebook

"Behövde nästan slitas ut"

Man visste fortfarande inte vad som orsakade hanhunden dessa smärtor, men beslutade sig snabbt för att ta in honom för operation.

"Då hittade vi ett främmande föremål i nedre delen av tunntarmen, som satt så hårt fastkilat att det nästan behövde slitas ut. [...] Och det vi hittade var... ett munskydd!", skriver kliniken på Facebook.

Operationen gick bra, men Ludvig har fortfarande men efter den olyckliga händelsen. Veterinärerna på Dyreklinikken Rungstedvej misstänker att munskyddet skadat slemhinnorna i både mage och tarmar. 

I dagsläget kan han äta litegrann i taget, men kräks så fort kroppen inte hänger med i processandet av maten.

Foto: Dyreklinikken Rungstedvej/Facebook

Klinikens uppmaning till alla som bär munskydd

Veterinärklinikens uppmaning är enkel och tydlig – släng inte dina munskydd i naturen. 

"Alla djur har inte möjlighet att besöka veterinär, och alla husdjur kanske inte klarar av att gå igenom så intensiv behandling som Ludvig fått", skriver man i Facebook-inlägget.

Vi håller tummarna för att Ludvig återhämtar sig snabbt, och att inga andra hundar råkar ut för samma fruktansvärda olyckshändelse.

Läs mer:

Smuggelhundar blir vanligare i Sverige – det här ska du se upp för

Veterinärens varning: Majs kan vara livshotande för din hund

Kommentera
Kopiera länk
Dela