Därför avråder WHO från vaccinpass

- 10/02/2021, 19:10

Vi är många som drömmer om en normal tillvaro fri från restriktioner och förbud. Vaccinpass tar oss en bra bit på vägen, enligt vissa länder. Men världshälsoorganisationen WHO är mer skeptiska.

Vi är många som längtar till en normal (och corona-fri) tillvaro – och förhoppningsvis kommer den närmare i takt med att fler vaccineras. 

I och med detta har diskussionen om vaccinpass blivit en het potatis i många EU-länder. Passet går att likna med ett slags bevis på att du har tagit vaccinet mot covid-19. 

– Det är nog nästan lika efterlängtat som vaccinationen. Ett kvitto på att du fått sprutan, kanske en möjlighet att åka utomlands, sade socialminister Lena Hallengren (S) under en presskonferens den 4 februari.

Att resandet kommer igång igen – det är det många som skulle hoppa högt av glädje för. Allra gladast blir nog länder som Grekland och Spanien, som i hög grad livnär sig på just turism. 

Foto: Mikael Fritzon/TT

Väntas vara klart 1 juni

Italien, Danmark, Island och Estland är ytterligare exempel på länder som är positivt inställda till ett vaccinpass.

För drygt en vecka sedan gick regeringen ut med beskedet att även Sverige ansluter sig till denna grupp, och inför ett vaccinationsintyg. 

Exakt hur, var och när det kommer gälla är ännu oklart – men förhoppningen är att den digitala lösningen ska vara redo att användas för svenska medborgare från 1 juni.

"Inte alla har tillgång till vaccin"

Men alla är inte riktigt lika positiva till lösningen. 

I Frankrike är man rädd att ett vaccinpass inger en falsk trygghet om att det går bra att återgå till sitt normala liv så fort man vaccinerats. 

– Inte alla har tillgång till vaccinen. Och vi vet ännu inte om de skyddar mot smittspridning, sade landets hälsominister Olivier Veran i januari.

Tyskland instämmer, och är dessutom skeptiska till ett system som privilegierar den vaccinerade minoriteten av invånarna. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

WHO är kritiska

Skeptikerna får medhåll av World Health Organization, WHO. De är inte negativt inställda till ett vaccinpass i överlag – det kan vara nödvändigt för att bevaka vaccinationsarbetet, menar man.

Att det ska användas till att möjliggöra resor är man dock inte lika positiv till.

Läs mer:

Experten: Så stor är chansen att överleva om du får coronaviruset

107-åringen överlevde corona – hur ovanligt är det egentligen?

Ny studie: Risken att dö i corona i Sverige har minskat