Trump friades nu ska stormningen av Kapitolium utredas igen

- 16/02/2021, 08:31

USA:s kongress ska tillsätta en kommission som utreder stormningen av Kapitolium. Den kommer att likna den utredning som gjorde efter terrorattacken 11 september.

Efter att Donald Trump friades i riksrätten i lördags, har både republikaner och demokrater ställt krav på en oberoende utredning av attacken mot parlamentsbyggnaden Kapitolium i Washington den 6 januari. 

Talmannen Nancy Pelosi meddelade, natten mot tisdag svensk tid, att hon vill att en utredning tillsätts. 

Läs mer: Trump firades i riksrätten – planerar bilda tredje parti

Får inte hända igen

Kommissionen, som ska vara tvärpolitisk, ska söka ”fakta och orsaker” till stormningen – och likna den som genomfördes efter terrorattacken mot USA 11 september 2001.

– Under de senaste veckorna har general Honoré bedömt våra säkerhetsbehov genom att granska vad som hände den 6 januari och hur vi måste se till att det inte händer igen, sa Pelosi enligt The Guardian och fortsatte: 

– Det framgår tydligt av hans resultat och av rättsprocessen att vi måste få reda på sanningen om hur detta hände.

Extra pengar

För att utredningen ska kunna genomföras måste förslaget godkännas i både Representanthuset och Senaten, samt även undertecknas av presidenten.

Pelosi vill även att extra pengar ska avsättas för att stärka säkerheten i Kapitolium.

Fem personer dog, varav en polis, och många skadades i stormningen. En månad efter händelsen bevakar mer än 5 000 vakter fortfarande kongressen.

LÄS MER:

Trumps iskalla ord under stormningen av Kapitolium

Våldsamma bilderna: "Trump gjorde inget för att hjälpa oss"

Video visar kaoset när kongressen stormades