Trump friades i riksrätten – planerar att bilda tredje parti

- 14/02/2021, 10:09 -

Donald Trump friades, som väntat, i riksrätten. Nu meddelar ex-presidenten att han har stora politiska planer för framtiden. Men han är samtidigt fortfarande orolig för att fällas.

Efter en lång och händelserik riksrättsprocess så friades Donald Trump. Strax efter beskedet publicerade han ett uttalande där han berättar att han har stora politiska planer för USA. 

”De kommande månaderna kommer jag att dela med mig mycket till er, och jag ser fram emot att fortsätta vår fantastiska resa tillsammans för att uppnå amerikanska stordåd för alla våra invånare. Det finns inget liknande”, säger han i uttalandet. 

Men enligt källor till CNN är Trump orolig för att åtalas för stormningen av Kapitolium i den federala utredning som inletts. 

Vill bilda tredje parti

En källa berättar för Washington Post att Trump under de senaste veckorna har pratar om att han vill bilda ett tredje politiskt parti i USA. Det ska enligt källan kallas för "The Patriot Party". 

Genom detta nya parti vill ex-presidenten hindra republikanska senatorer från att rösta för att han ska dömmas i rättsprocessen i senaten. 

Ett tredje parti kan riskera att splittra det republikanska partiet och därför har ledare i Washington vädjat till republikaner att undvika hämnd inom partiet, skriver Washington Post.

Bidens ord om friandet av Trump

I ett uttalande kommenterar president Joe Biden beslutet om att Trumps friats i riksrätten. 

Biden säger i uttalandet att han tänker på de människor som förlorade livet till följd av stormningen av Kapitolium den 6 januari. 

"Det här sorgliga kapitlet i historien har påmint oss om att demokratin är ömtålig. Att den alltid måste skyddas. Att vi måste vara vaksamma. Att våld och extremism inte hör hemma i USA", säger presidenten i uttalandet. 

Donald Trump. Bildkälla: Stella Pictures.

LÄS MER: 

Så mycket får Donald Trump i pension

Joe Biden vill inte ge Trump tillgång till hemlig säkerhetsinformation

Hit har presidenterna flyttat när de lämnat Vita huset