Bildbevis från stormningen.
Bildbevis från stormningen. - Foto: TT / AP

Våldsamma bilderna: "Trump gjorde inget för att hjälpa oss"

Våldsamma filmer visade stormningen av Kapitoilum. Den ilskna mobben skulle hänga Mike Pence och döda Nancy Peloni. Men Donald Trump har inte visat vare sig ånger eller bett om ursäkt för det som hände.


Under den andra dagen av riksrätten gick Demokraternas advokater igenom stormningen av Kapitolium den 6 januari detaljerat. 

På aldrig tidigare visat bildmaterial från kongressens övervakningsfilmer syntes de rasande Trump-anhängarna och panikslagna poliserna – men också ledamöternas flykt från kongressen.

Läs mer: Donald Trump rasande på advokaten – förlorade första ronden

"Var är Nancy?"

En film visade mobben som skanderade att de skulle hänga Mike Pence – bara var 30 meter från vice presidenten och hans familj innan de evakuerades nedför en trappa.

Representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi evakuerades helt från Kapitolium. Innan dess visar en film hur inkräktarna skriker "Var är Nancy? Var är Nancy?", och försöker slå sig in i rummet där hon gömde sig.

– Vi vet från upprorsmakarna själva att om de hade hittat Nancy Pelosi så hade de dödat henne, säger åklagarsidans Stacey Plaskett enligt CNN.

Så hur reagerade Donad Trump på detta? Enligt CNN visar 74-åringen inte upp någon ånger för vare sig påståendena om valfusk, eller anklagelserna om att Pence var en förrädare.

Pelosi på väg in i rätten. Foto: TT/AP Photo/J. Scott Applewhite

"Trump gjorde ingenting"

För att Donald Trump ska fällas krävs att Republikanerna röstar med Demokraterna – därför gick många av åklagarnas argument ut på att lyfta att den förre presidenten inte brydde sig om vad som hände under stormningen.

– I själva verket var den ende han fördömde den 6 januari sin egen vicepresident Mike Pence, som av fruktan för sitt liv gömde sig i den här byggnaden med sin familj. Under den här våldsamma attackens första avgörande timmar gjorde han ingenting för att stoppa den, inget för att hjälpa oss, säger ledamoten David Cicilline till CNN.

Demokraterna hävdade även att stormningen var uppbyggd av Trump under lång tid. En tweet visar att Trump redan i juni 2020 började skriva om valfusk.

I december uppmanade han anhängare att komma till Washington och protestera och att det "skulle bli vilt".

– Han sa åt dem att slåss utav bara helvete. Och de tog helvetet med sig till oss, säger demokratiske åklagare Jamie Raskin till CNN.

Foto: TT/AP

LÄS MER:

Nu inleds riksrätten mot Trump: Så här går det till

Fem advokater har övergett Trump – dagar innan rättegången

Donald Trumps advokater inför riksrätten: Politisk teater

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.