Ny lag kan döma influencer-föräldrar till fängelse

- 16/02/2021, 19:06 -

Att exponera sina barn på sociala medier för att tjäna pengar går att likställa med barnarbete – det fastställer en ny, fransk lag som träder i kraft i april. Influencer-föräldrar som bryter mot lagen kan dömas till fängelse i upp till fem år.

I Frankrike har frågan om barn som exponeras i sociala medier blossat upp till en stor debatt. I landet finns flera stora Youtube-kanaler som frontas och "programleds" av barn – där föräldrarna håller i kameran. 

Ett exempel som väckt starka åsikter i Frankrike är en nyligen upplagd video på kanalen "Swan the Voice". Här utmanades man av följarna att inte lämna badrummet på 24 timmar. 

Men en viktig detalj är att kanalens huvudpersoner Neo och Swan bara är 9, respektive 15 år gamla.

Foto: Pexels

Det är barnarbete – menar Frankrike

Den populära kanalen har närmare 5,5 miljoner prenumeranter – men fram tills nu har det inte funnits något regelverk som reglerar hur eventuella intäkter ska fördelas mellan barn och förälder. 

Nu vill Frankrike utöka skyddet mot de exponerade barnen, och det görs genom en ny, världsunik lag som träder i kraft i april.

Att exploatera sina barn för att skaffa inkomster till familjen går att likställa med barnarbete, menar man. Föräldrar som bryter mot lagen kommer kunna dömas till böter och fängelse upp till fem år.

Måste ansöka om tillstånd

För att hålla sig på rätt sida av den franska lagen kommer det inte räcka att be barnen om lov att filma dem. 

Istället kommer man behöva söka tillstånd hos lokala myndigheter, och intyga att barnen tilldelas majoriteten av pengarna man omsätter.

Jacob Liebermann. Foto: Privat

Finns ingen liknande lag i Sverige

Det finns i dagsläget ingen liknande lag i Sverige, men Jacob Liebermann misstänker att det kan behövas. 

Han har valt att prata öppet om kampen att få sin egen son att exponeras mindre på sociala medier. Till Nyheter24 har han tidigare beskrivit sonens medverkan i media som ett obehagligt, socialt experiment man inte vet konsekvenserna av.

– Vi vet än så länge inte hur långt den svenska lagstiftningen räcker, och det återstår att se. Men om den inte räcker hela vägen är det naturligtvis solklart att vi behöver justera de lagar vi har idag, säger Liebermann till Nyheter24. 

"Som att slå in en öppen dörr"

Att den franska lagen inte kräver att barnen själva ska bedöma lämpligheten i sin egen exponering, är han positivt inställd till.

– Det är lite som att slå in en öppen dörr. Skulle jag säga till min son att "vet du vad, vi klär på oss varma kläder och ger oss ut i skogen, och så ser vi hur länge vi kan överleva" – då skulle ju han göra det, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Det finns inget sådant konsekvenstänk hos barn, och det ska det inte behöva göra i så ung ålder heller. 

Läs mer:

Psykologer varnar: Det här ska du inte köpa till ditt barn i julklapp

Ny läpptrend kritiseras hårt – bilderna sprids världen över: "Trams"

Psykologen om GTA: "Lika farligt som att bjuda barn på alkohol"