Onsdag 1 Dec
Stockholm

Jacob Liebermann om kampen: "Min son ska inte exponeras"

Frågan om huruvida barn bör exponeras på sociala medier eller inte är just nu mycket aktuell. Flera stora profiler har nyligen gått ut med att de tänker sluta visa upp sina barn på sina plattformar. Nyheter24 har pratat med experter och en berörd förälder.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

På senare år har frågan om barn som exponeras på sociala medier tagits upp och problematiserats. Flera influencers har nyligen gått ut med att de inte längre tänker visa upp sina barn på sociala medier. 

Vi har pratat med experter – och en förälder till ett av Sveriges influencerbarn. 

Varför bilder på barnen?

Jonas Colliander är forskare i marknadsföring vid Handelshögskolan i Stockholm och han menar att det är viktigt för influencers att bygga upp ett band till sina följare. När man ser influencers som en vän så är man mer benägen till att ta till sig vad de säger. 

Foto: Juliana Wiklund

Han berättar att forskning visar att detta personliga band byggs upp under lång tid, när följarna får ta del av infleuncerns privatliv. Det kan handla om relationer, vad man äter och var man bor. Och där ingår även barn. 

– Genom att visa sin vardag, eller till och med glamourisera den, så bygger de upp bandet över tiden och det är så man lär känna någon, även om det är digitalt, säger Colliander till Nyheter24.

"Något form av socialt experiment" 

Jacob Liebermann är en av många som engagerat sig i frågan om barns vara eller icke vara på sociala medier. Det ligger honom varmt om hjärtat eftersom hans egen son har synts mycket på olika plattformar. Sonens mamma är nämligen en av Sveriges största influencers med hundratusentals följare i sociala medier. 

Foto: Privat

Liebermann berättar i en intervju med Nyheter24 att han är orolig för eventuella framtida konsekvenser av sonens medverkan i sociala medier. 

– Det är någon form av socialt experiment och det som känns obehagligt är att man inte vet hur det slutar, säger han.

"Varför vet folk mitt namn?" 

Det är vardagsmat för Liebermann och sonen att människor springer fram och vill hälsa. Han berättar om ett tillfälle då han skulle lämna sonen på förskolan. 

– Jag skulle lämna honom i en park och så var det en låg- eller mellanstadieklass som hade lektion utomhus, som började springa efter oss och ropa hans namn, berättar han och fortsätter: 

– Det är klart att jag ser att han undrar "Varför vet folk vem jag är? Varför vet folk mitt namn?".

Nyheter24 har kontaktat influencern som är mamma till Jacob Liebermanns son, men hon har avböjt att kommentera. 

Viktigt att respektera barns integritet

Maria Lalouni är barnpsykolog och forskare på Karolinska Institutet. Hon tycker att man bör vara noggrann som förälder med vad man lägger upp på sina barn, speciellt om man har ett stort och öppet konto.  

Foto: Karolinska institutet

Lalouni menar att det är viktigt att respektera barnets integritet och fråga barnet om det känns okej att synas på sociala medier. Man bör också tänka på vad det är för typ av bild man lägger upp och vad man skriver under bilden. 

– Sen så är ju det såklart svårare när barnet är litet, och då behöver man som förälder tänka till extra mycket, säger hon till Nyheter24. 

"Att vara känd kan innebära fördelar och risker"

Maria Lalouni tror att det både kan innebära fördelar och risker att vara känd och bli exponerad från en ung ålder. 

– Det beror väldigt mycket på hur människor i omgivningen av barnet kan ta hand om barnet, säger hon. 

Hon tar upp det faktum att influencers i Sverige själva kan bestämma om de vill visa upp sina barn eller inte, till skillnad från kändisar som blir fotade av paparazzis. 

– Då ställs det förstås större krav på att föräldern tar ansvar och kan avgöra vad som är lämpligt för barnet, samtidigt som det finns fördelar med att inte vara utlämnad till vad andra väljer att publicera, säger hon. 

Många väljer bort att visa ansiktet

Men det är faktiskt inte alla influencers som visar upp sina barn i sociala medier. Många av dem väljer bort bilder där till exempel ansiktet syns. 

En av dem är profilen Ida Warg, som tillsammans med Alexander Pärleros har sonen Elvis, 3. Fram tills nyligen syntes treåringen ofta i parets sociala medier – men sedan hände något.

"Vi har tagit ett beslut… Elvis kommer inte längre att vara en del av våra sociala medier. Han är det finaste vi har och egentligen skulle vi bara vilja posta bilder på honom, men det här beslutet känns helt rätt", skrev Ida Warg på Instagram tidigare i januari, och deklarerade att följarna inte längre skulle få se sonen på bild.

Sanna Guidetti resonerar likadant. Under 2020 valde hon att sluta lägga upp bilder på sina barn i sociala medier.

– Tänk om jag utsätter mina barn för något som kan påverka dem resten av deras liv, förklarade hon i en video om varför hon valt att inte visa upp sin barn.

Andra stora namn som inte visar sina barns ansikten på bild är Nour El-Refai och Isabella Löwengrip. I samband med att sonen Nikola, 1,5, skulle börja förskolan bestämde sig även Kenza Zouiten Subosic för att sluta lägga upp bilder där hans ansikte är synligt.

Camilla Gervide driver Bloggbevakning, och är expert på influencers och sociala medier. Hon tror att allt fler kommer att tänka över hur de exponerar sina barn.

Camilla Gervide driver bloggen Bloggbevakning. Foto: Nyheter24

– Jag tror fler och fler influencers som är föräldrar antingen kommer fatta liknande beslut kring att begränsa exponeringen av sina barn eller i alla fall ta sig en funderare kring vad de är de faktiskt utsätter barnen för. 
Det som har hänt nu är att några röster höjts som ifrågasätter någonting som jag inte tror många av dessa föräldrar ens reflekterat över. Alla exponerar sina barn på sociala medier och låter dem medverka i reklamfilmer och bilder och det är bara så det är. På samma sätt som Jacob och den kända influencermamman var först med att filma och publicera sin förlossning så är det redan någonting nu en influencer nästan förväntas göra för att ”hänga med” så hade blivit likadant med att exponera sina barn, säger Gervide till Nyheter24.

Det faktum att ett fåtal valt att ta ställning kan få genomslag, tror hon.

– Tack vare att några få lyft upp barnen och deras integritet i ljuset så har vi kommit till en punkt där föräldrar helt plötsligt behöver motivera, förklara och/eller försvara sina beslut vad gäller barnens exponering, och i de fallen vi ser här ovan så verkar barnens integritet ha vunnit över föräldern/föräldrarnas vilja att ha med barnen överallt för att inte gå miste om någon del av "influencer-kakan".

Hon fortsätter:

– Det finns många saker i influencervärlden som blivit norm, trots att de egentligen å det grövsta borde ifrågasättas, men det här är en av de allra viktigaste. Jag tror och hoppas att fler föräldrar som exponerar sina barn på det här sättet kommer fatta liknande beslut för sina sociala medier.

Resonera tillsammans

Maria Lalouni tycker att det är viktigt att föräldrar resonerar tillsammans kring huruvida ett barn ska exponeras på sociala medier eller inte. Men att man inte bör publicera bilder på ett barn om den ena föräldern inte vill det. 

– Då måste man gå på försiktighetsprincipen, säger hon.

Jonas Colliander tycker att det är rimligt att forska mer kring hur barn faktiskt påverkas av att exponeras i sociala medier, för att sedan kunna avgöra om det behöver lagstiftas kring. 

Även Maria Lalouni menar att det är svårt att veta i dagsläget hur barn kommer att påverkas av dagens sociala medier, eftersom att det är ett så pass nytt fenomen. 

Hon understryker samtidigt att det finns studier där barn uppger att de vill bli frågade innan deras föräldrar visar upp dem på sociala medier. 

"Kommer inte sluta kämpa"

Den sista bilden Jacob Liebermann publicerade på sin son i sociala medier är från juni förra året. 

– Men jag har under en längre tid känt att omfattningen av hans exponering har gått långt över styr. Det viktigaste för mig är att värna om min sons integritet och skydda honom, det kommer jag att göra till varje pris.

Han säger att han kommer fortsätta kämpa för frågan om barn som exponeras på sociala medier, då han anser att det är ett mycket centralt och viktigt ämne. Han kommer även försöka föra bort sonen från rampljuset. 

– Jag kommer inte sluta kämpa för hans integritet, han ska inte exponeras mer på det här sättet. Han ska leva sitt liv, där han döms för den han är och de prestationerna han gör och inget annat, säger han till Nyheter24. 

Läs mer:

Psykologer varnar: Det här ska du inte köpa till ditt barn i julklapp

Ny läpptrend kritiseras hårt – bilderna sprids världen över: "Trams"

Psykologen om GTA: "Lika farligt som att bjuda barn på alkohol"

Kommentera
Kopiera länk
Dela