Myndigheten i Taiwan uppmanar människor att sluta byta namn till Lax – efter erbjudande från sushirestaurang.
Myndigheten i Taiwan uppmanar människor att sluta byta namn till Lax – efter erbjudande från sushirestaurang. - Foto: Foto: Henry & Co./Pexels och Vidar Ruud/NTB/TT

Minister i Taiwan vädjar: Sluta byta namn till "Lax"

Efter ett erbjudande från en sushirestaurang har ett stort antal människor i Taiwan bytt namn till "Gui Yu" – alltså "Lax" på svenska. Nu har taiwanesiska myndigheter tröttnat och vädjar till allmänheten att sluta med namnbytena.


I tisdags gick restaurangkedjan Akindo Sushiro ut med att personer som heter "Gui Yu", som på svenska betyder Lax, inklusive deras eventuella restaurangsällskap, skulle erbjudas gratis måltider på kedjans restauranger. 

Sedan dess har taiwanesiska myndigheter blivit bombarderade med ansökningar om att byta namn till just Gui Yu. 

Över 60 personer har bytt namn

I städerna New Taipei City, Kaohsiung, Taichung, Tainan och Taoyuan har över 60 personer bytt namn till Guy Yu sedan erbjudandet utannonserades. 

Ett stort antal människor har bytt namn till "Lax". Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

En kvinnlig universitetsstudent i Taichung, med efternamnet Kuo, bytte sitt förnamn till vad som på svenska skulle översättas till "Lax Ris Skål" – för att kunna bjuda sina vänner på en obegränsad mängd sushi. Enligt Taipei Times hade studenten planer på att byta tillbaka till sitt tidigare namn redan dagen efter. 

Men det visar sig att det både är tidskrävande, och kanske inte ens möjligt, för alla att byta tillbaka till sina tidigare namn. 

"Snälla, överväg namnbyten noga"

Restaurangkedjans tilltag har inte varit populärt bland taiwanesiska myndigheter. Landets vice inrikesminister Chen Tsung-yen är kritisk mot namnbytena eftersom de orsakar onödigt pappersarbete. Dessutom poängterar Tsung-yen att man bara kan byta namn ett begränsat antal gånger i Taiwan.

Namnbytena orsakar enorma mängder pappersarbete. Foto: Pixabay/Pexels

"Varje person har tre chanser att byta sitt namn. Alla, snälla, överväg namnbyten noga.", skrev ministern i ett inlägg på sociala medier enligt BBC

Men för vissa personer kommer denna påminnelse för sent. En man som nu bytt namn till Gui Yu, eller Lax på svenska, fick i efterhand veta att hans mamma redan hade ändrat hans namn två gånger under barndomen. Därmed får mannen alltså dras med sitt nya namn för alltid. 

Läs mer:

Här är de mest hatade namnen – är ditt med på listan?

LISTA: Här är de populäraste barnnamnen 2020

17 vackra könsneutrala namn att ge ditt barn

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Börsen väntas fortsätta upp

Morgonens nyheter 23 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Aktivister slutar blockera motorvägar

Klimataktivistgruppen Återställ våtmarkerna slutar med sina uppmärksammade aktioner där de blockerar motorvägar. Nu ska de i stället rikta in sig på torvbrytning genom att gräva igen diken, säger Helen Wahlgren, presskontakt på Återställ våtmarkerna till Göteborgs-Posten.

Gazakriget splittrar USA:s toppuniversitet

Pro-palestinska demonstrationer orsakar stora spänningar mellan studenter och ledning på flera toppuniversitet i USA. På Columbia har föreläsningssalarna stängts, och på flera lärosäten växer motsättningarna om Gazakriget.

Asien hårdast drabbat av klimatförändringar

Asien är fortsatt den världsdel som är hårdast drabbad av klimatförändringar. Det visar en ny rapport från Världsmeteorologiska organisationen (WMO).

Tekniska problem för Nordea

Nordea upplevde under morgonen tekniska problem, rapporterar Aftonbladet.