Över 50 hundar har hoppat mot sin död vid Overtoun bridge i Skottland.
Över 50 hundar har hoppat mot sin död vid Overtoun bridge i Skottland. - Foto: Caique Silva/Pexels och Wikimedia Commons

Overtoun bridge: Hundarnas kusliga "självmordsbro"

Sedan 1950-talet har över 50 hundar gått ett mörkt öde till mötes: de har alla hoppat mot sin död från den kusliga "självmordsbron" Overtoun bridge i västra Skottland. Men varför tar hundarna sina egna liv – och varför just där?


Overtoun bridge, belägen utanför Dumbarton i Skottland, färdigställdes 1895. Bron, som är byggd drygt 15 meter ovanför marken, sträcker sig över en ravin med vassa klippor.

Men den till synes helt vanliga bron har en mycket mörk historia. Sedan 1950-talet har nämligen hund efter hund hoppat från bron mot sin död – och mystiken kring orsaken till självmorden fortsätter att tätna.

Känd som "hundarnas självmordsbro"

Det var alltså för över 70 år sedan, på 1950-talet, som man började få in rapporter om hundar som plötsligt hoppat från bron. Det var också då bron började gå under namnet "hundarnas självmordsbro" bland lokalinvånarna. 

Overtoun Bridge utanför Dumbarton. Foto: Gerard Ferry/Alamy/Stella Pictures

Hittills har över 300 hundar kastat sig ned i ravinen och minst 50 av dessa hundar har dött efter de svåra fallen. 

Vid varje dödsfall återkommer både forskare och allmänheten till samma fråga: varför hoppar hundarna mot sin egen död – och varför just där? 

Teorierna om Overtoun bridge är många

Otaliga teorier har florerat kring Overtoun bridge och varför hundarna agerar som de gör vid bron. Många av de lokala byborna är övertygade om att bron är hemsökt och att det är spöken som får hundarna att hoppa. 

Foto: Wikimedia Commons

Andra har pekat på mer naturliga orsaker, såsom minkar eller möss vars lukt lockar till sig hundarna. Medan en nationell organisation som verkar mot djurplågeri inte kunnat bekräfta detta har en forskare hävdat att han, genom experiment, kunnat konstatera att det var just doften av djur som lett till att hundarna hoppat från bron. 

Foto: Dave Souza/Wikimedia Commons

Forskaren, som samtidigt medgett att det är "en skum känsla" vid bron, och hans slutsatser har emellertid blivit ifrågasatta. Om det är minkar och möss som lockar hundarna över kanten – varför förekommer då inte detta på andra ställen i samma utsträckning?

Overtoun bridge är dock, mystiken och dödsfallen till trots, ett vanligt och uppskattat promenadstråk för hundägare än idag. 

Källa: The New York Times och The Independent

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens mur har rasat

En bit av muren i byggnaden Børsen har rasat på lördagsmorgonen, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.