Söndag 14 Aug
Stockholm

Valérie, 40, mördade sin våldsutövande man – slipper fängelse

Valérie Bacot, i mitten, döms för mordet på sin våldsutövande man – men slipper fängelse.
Valérie Bacot, i mitten, döms för mordet på sin våldsutövande man – men slipper fängelse. Foto: Foto: Laurent Cipriani/AP/TT

Under flera decennier blev Valérie Bacot misshandlad och våldtagen av sin styvfar tillika äkta make. Till slut sköt Bacot mannen till döds och nu har fallet, som väckt starka känslor i Frankrike, fått ett slut: Bacot döms för mordet, men slipper fängelse.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var i mars 2016 som franska Valérie Bacot, 40, i rädsla för sitt eget och sina barns liv, sköt sin 25 år äldre man till döds med hans eget vapen, vilket hon senare också erkände. 

Valérie Bacot misshandlades sedan 12 års ålder

I samband med sitt erkännande uppgav också Bacot att hon, sedan hon var 12 år gammal, hade blivit grovt misshandlad och våldtagen av mannen som tidigare varit hennes styvfar och som hon senare gift sig med. 

Foto: Laurent Cipriani/AP/TT

Bland annat ska mannen, som under 1990-talet dömdes för att ha misshandlat Bacot, ha tvingat henne att ägna sig åt prostitution i 14 års tid. 

Döms för mordet – men undgår fängelse

I rätten har Bacots advokater, enligt BBC, argumenterat för att hon mördat mannen på grund av "den extrema rädsla hon genomlidit i 25 år och rädslan för att hennes dotter var näst på tur". 

Foto: Laurent Cipriani/AP/TT

Detta argument tycks ha haft betydelse för det rättsliga utfallet. Nu döms nämligen Bacot för mordet, men hon slipper fängelse. 

Åklagaren hade yrkat på fyra års fängelse, varav tre skulle hävas på grund omständigheterna i fallet, och eftersom Bacot redan suttit häktad i ett år blev hon frisläppt direkt efter domen.

Lämnade rätten till applåder och hejarop

I samband med att domen meddelades ska Bacot, enligt CNN, ha svimmat av chocken. 

När hon sedan lämnade rätten i Paris gjorde hon det till applåder och hejarop från några av de hundratusentals fransmän som engagerat sig i fallet de senaste åren. 

– För mig är det en enorm seger att denna kvinna får återvända till sina barn ikväll, säger Bacots advokat Nathalie Tomasini efter domen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.