Måndag 20 Sep
Stockholm

Jordens resurser är slut för i år

Jordens resurser är slut för i år.
Jordens resurser är slut för i år. Foto: Pexels.

Idag, den 29 juli, inträffar årets Overshoot day. Den dagen då jordens resurser för året är slut. Overshoot day inträffar tidigare och tidigare för varje år som går.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I år inträffar Overshoot day den 29 juli, vilket är nästan en månad tidigare än 2020, enligt organisationen Global Footprint Network. 

Overshoot day är den dag som representerar det datum som jordens resurser för året är slut. Datumet är ingen exakt vetenskap, men bygger på beräkningar av bland annat energikonsumtion, fiske, skogsbruk och koldioxidutsläpp.

Att vi i år skulle nå Overshoot day tidigare än förra året var dock väntat. 

– Under pandemin där mycket av industrin och samhället stod stilla, så påverkades resursförbrukningen och den mängd avfall och utsläpp vi genererar. Nu när hjulen börjar rulla igen, så är det inte konstigt att Overshoot day hamnar ungefär där den har legat tidigare, säger Ola Hansén, klimatexpert vid Världsnaturfonden i Sverige, till TT. 

"Vi i Sverige lever som om vi hade fyra jordklot"

Sedan 1970 har man räknat jordens Overshoot day. På den tiden höll sig mänskligheten nästan inom jordens "budget" för ett år och datumet inträffade den 30 december.

Idag ser läget betydligt värre ut. Faktum är att vi skulle behöva 1,7 jordklot för att uttagen av förnybara resurser skulle kunna fyllas på igen.

Något ännu mer oroväckande är det faktum att om alla levde på samma sätt som vi lever i Sverige så skulle Overshoot day infalla redan i april.

– Vi i Sverige lever ungefär som om vi hade fyra jordklot. Av de saker som mäts av indexet har vi en större konsumtion per capita än snittet, säger Ola Hansén till TT. 

Greta Thunberg: "Stjäl från framtiden och andra länder"

Klimataktivisten Greta Thunberg, 18, delar en bild på Instagram som visar när Overshoot day hade inträffat om hela världen levde som olika länder. Hon uppmärksammar att Sveriges Overshoot day inträffar redan i april.

"Vi stjäl inte bara från framtiden, vi stjäl dessutom nutiden från andra delar av världen", skriver hon. 

Flyg mindre och ät mindre kött

För att Overshoot day ska inträffa längre fram på året behöver vi leva mer klimatsmart. Saker man kan göra i vardagen för att leva mer klimatsmart är till exempel att: 

 • Åka mer kollektivtrafik istället för bil
 • Flyga mindre
 • Äta mindre och bättre kött

Overshoot day infaller tidigare och tidigare

Sedan 1970 har Overshoot day infallit tidigare och tidigare för varje år. Bortsett från finanskrisen och pandemiåret 2020. 

 • 1970: 30 december
 • 1980: 4 november
 • 1990: 10 oktober
 • 2000: 22 september
 • 2005: 24 augusti
 • 2010: 6 augusti
 • 2019: 26 juli
 • 2020: 22 augusti
 • 2021: 29 juli

Datumen uppdateras löpande i takt med att ny data blir tillgänglig. Därför kan datumet vara ett annat än det som presenterades det aktuella året.

Källa: Global Footprint Network.

Kommentera
Kopiera länk
Dela