Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Iranskt utspel i reporterfallet

Nyheter | 19/04/2009 16:20

Irans president Ahmadinejad säger sig garantera Roxana Saberis rättigheter.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad framträdde på söndagen som garant för att journalisten Roxana Saberis rättigheter respekteras.

Den amerikansk-iranska reportern har dömts till åtta års fängelse av en revolutionsdomstol i Iran. Domen har, liksom redan gripandet, väckt förfäran och skarpa kommentarer, inte bara i USA.

31-åriga Saberi - som har dubbelt medborgarskap - greps i vintras och har anklagats för flera saker, men dömts för att ha spionerat för USA. Rättegången hölls under den gångna veckan, bakom stängda dörrar.

Domen överklagas, och Ahmadinejads utfästelser är utformade som en uppmaning till landets rättsväsen. Den offentliggjordes via nyhetsbyrån Irna.

Statsmakterna i USA och Iran har haft mycket ansträngda relationer alltsedan revolutionen i Iran för 30 år sedan. Sedan Barack Obama valdes till president har det förekommit signaler - från bägge håll - om att det är dags att förbättra förbindelserna.

Vid åtalet uppgavs det att Saberi riskerade dödsstraff, men enligt nyhetsbyrån AFP är domen den strängaste som utdömts hittills i ett säkerhetsmål i Iran mot en person med dubbelt medborgarskap.

Saberis föräldrar, som rest till Iran för att vädja för hennes sak och har haft möjlighet att besöka henne, uppgav när domen meddelats att hon hade förmåtts erkänna under förespegling att hon skulle få en mildare dom.

Saberi har rapporterat från Iran för flera utländska nyhetsmedier, bland dem BBC och amerikansk radio.

Skrivet av: