Iranskt utspel i reporterfallet

Irans president Ahmadinejad säger sig garantera Roxana Saberis rättigheter.


Irans president Mahmoud Ahmadinejad framträdde på söndagen som garant för att journalisten Roxana Saberis rättigheter respekteras.

Den amerikansk-iranska reportern har dömts till åtta års fängelse av en revolutionsdomstol i Iran. Domen har, liksom redan gripandet, väckt förfäran och skarpa kommentarer, inte bara i USA.

31-åriga Saberi - som har dubbelt medborgarskap - greps i vintras och har anklagats för flera saker, men dömts för att ha spionerat för USA. Rättegången hölls under den gångna veckan, bakom stängda dörrar.

Domen överklagas, och Ahmadinejads utfästelser är utformade som en uppmaning till landets rättsväsen. Den offentliggjordes via nyhetsbyrån Irna.

Statsmakterna i USA och Iran har haft mycket ansträngda relationer alltsedan revolutionen i Iran för 30 år sedan. Sedan Barack Obama valdes till president har det förekommit signaler - från bägge håll - om att det är dags att förbättra förbindelserna.

Vid åtalet uppgavs det att Saberi riskerade dödsstraff, men enligt nyhetsbyrån AFP är domen den strängaste som utdömts hittills i ett säkerhetsmål i Iran mot en person med dubbelt medborgarskap.

Saberis föräldrar, som rest till Iran för att vädja för hennes sak och har haft möjlighet att besöka henne, uppgav när domen meddelats att hon hade förmåtts erkänna under förespegling att hon skulle få en mildare dom.

Saberi har rapporterat från Iran för flera utländska nyhetsmedier, bland dem BBC och amerikansk radio.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ökad ilska och oro i M efter opinionsmätning

Kvinna hittad död – man anhållen

En man har anhållits efter att en kvinna hittats död i sitt hem i Kungsbacka, rapporterar Kungsbacka-Posten.

Åklagaren: Tonåringarna var på plats vid mordet

Två tonårspojkar har häktats för grovt skyddande av brottsling efter mordet på en 39-årig man i Skärholmen i förra veckan. Enligt åklagare Ove Jäverfelt befann de sig på platsen när skjutningen inträffade. Vi har uppgifter som tyder på det, säger han.

Totalstopp i trafiken – masskrock på riksväg 55

En krock mellan tre personbilar har skett på riksväg 55, söder om Flen. Enligt uppgifter från polisen handlar det om fem inblandade personer.

Så lever Ludmila Engquist i dag – 23 år efter dopingskandalen

Den tidigare friidrottaren Ludmila Engquist vann både VM-guld och OS-guld innan hon erkände att hon dopat sig. Nyheter24 har tagit reda på vad svenskarna googlar mest om den före detta stjärnan.

Flodhäst dök upp i villakvarter: "Blev livrädd"

Invånare i Kapstadenförorten Grassy Park fick en rejäl överraskning i helgen. Nedför gatan strosade en flodhäst.