USA fördömer journalistfängslande

- 19/04/2009, 07:41 -

USA: Vi är väldigt besvikna.

IRAN. Den 31-åriga Iran-amerikanska journalisten, Roxana Saberi, dömdes under gårdagen till åtta års fängelse för att ha spionerat åt USA i en stängd rättegång. Reportar utan gränser fördömer domen.

–Domen är orättvis och domen är mycket hård. Saberis advokat fick inte vara med när hon förhördes av rätten den 13 april. Domen är en varning till alla utländska journalister som jobbar i Iran, säger Reportrar utan gränser.

Enligt CNN, som pratat med två senatorer, var rättegången en skymf mot ett fungerande rättssystem. Och utrikesministern Hillary Clinton är mycket besviken.

–USA kommer att fortsätta att jobba för att visa vårat missnöje över domen. Saberi är född och uppfostrad i USA. Hon begav sig till Iran för att lära sig mer om hennes kulturella ursprung. Våra tankar går ut till hennes familj under denna svåra tid, sade Clinton till CNN.

Saberi är inte den enda amerikanen som är arresterad i Iran. Bob Levinson, en FBI-agent har varit försvunnen i Iran sedan 2007. Och enligt senatorn, Bill Nelson, vill Iran inte samarbeta i frågan.

–Så fort vi tar upp fallet Levinson säger representanter för regeringen att de inte vet någonting för att i nästa sekund fråga om de iranier som hålls fängslade av USA i Irak, säger demokraten Bill Nelson till CNN.

USA-trupper arresterade fem iranier 2007 och anklagade dem för att vara med i ett iranskt militärt elitförband i staden Irbil i Iran. De anklagades för att stödja shiamusilmer i Irak. Iran säger att de är diplomater och menar att USA överträder internationell lag.

Saberis föräldrar menar att Saberi lurats till att erkänna, rapporterade TT under gårdagen.

Skrivet av: