Lördag 16 Okt
Stockholm

Joe Biden om reträtten från Afghanistan: Målet var inte en demokrati

USA:s president Joe Biden bryter nu tystnaden efter talibanernas maktövertag i Afghanistan.
USA:s president Joe Biden bryter nu tystnaden efter talibanernas maktövertag i Afghanistan. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT och Rahmat Gul/AP/TT

Efter att amerikanska trupper lämnade Afghanistan i maj började talibanerna vinna allt mer makt i landet. Nu bryter USA:s president Joe Biden tystnaden sedan den islamistiska grupperingen tagit makten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I maj kallade USA tillbaka sina militära trupper från Afghanistan. Detta efter en överenskommelse med talibanerna. Läs mer om det här.

Sedan dess har den islamistiska gruppen vunnit allt mer mark och under söndagen tog de kontroll över hela landet. 

Nu kommenterar Joe Biden, som fått hård kritik efter den amerikanska reträtten, utvecklingen för första gången sedan talibanrörelsen tog makten.

Joe Biden: Målet var aldrig en demokrati

På måndagskvällen, svensk tid, höll Biden ett tal till nationen med anledning av händelserna i Afghanistan.

– Jag vill påminna alla om hur vi kom hit och vilka USA:s intressen är i Afghanistan. Vi skulle få fast de som attackerade oss 11 september och se till att det inte skulle ske igen, inledde Biden och fortsatte: 

– Vi förstörde al-Qaida i Afghanistan. Vårt mål var aldrig att skapa en demokrati, det var att förhindra en terroristattack mot USA.

Joe Biden. Foto: Evan Vucci/AP/TT

"Fullfölja avtalet eller eskalera konflikten"

I talet säger även Biden att han ärvde avtalet med talibanerna från expresidenten Donald Trump och att amerikanska styrkor redan börjat dra sig tillbaka. 

– Jag kunde antingen att fullfölja avtalet eller eskalera konflikten och skicka tillbaka tusentals amerikaner i strid, sa Biden och betonade att utvecklingen i landet gått betydligt snabbare än vad man väntat sig.

Därefter gjorde Biden klart att han inte tycker att det är rimligt att amerikanska soldater skulle behöva sätta livet till bara för att den afghanska militären fallit och inte kan hantera situationen.

– Amerikanska trupper ska inte behöva dö i ett krig som afghanerna själva inte kan slåss i.

Avslutnings underströk presidenten att USA fortsatt stöttar det afghanska folket och verkar för mänskliga rättigheter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela