Terrorexperten Hans Brun berättar om talibanrörelsens koppling till al-Qaida.
Terrorexperten Hans Brun berättar om talibanrörelsens koppling till al-Qaida. - Foto: Claudio Bresciani/TT och STR/AP/TT

Terrorexperten svarar: Kan Afghanistan bli en fristad för al-Qaida och IS?

Talibanerna har tagit över makten i Afghanistan och nu växer oron för att landet kan komma att bli en fristad för terrorgrupper. Nyheter24 pratade med terrorexperten Hans Brun om talibanernas historia med al-Qaida och vilka risker som finns i framtiden.


Den senaste tiden har en hel värld riktat blickarna mot det krigsdrabbade landet Afghanistan. Detta efter att talibanrörelsen, i en betydligt högre hastighet än väntat, tagit över makten. 

Efter maktövertagandet växer nu oron runtom i världen för vad ett nytt talibanstyre kan komma att innebära – inte minst när det gäller hur den islamistiska grupperingen ska förhålla sig till terrorgrupper såsom al-Qaida och IS.

Foto: AP/TT

Nyheter24 har pratat med terrorexperten Hans Brun om talibanernas relation till al-Qaida, vad som särskiljer dem från IS och hur stor risken är att terrorgrupper nu frodas i Afghanistan.

Talibanernas historia med al-Qaida

Osama bin Laden, som 1988 bildade terrorgruppen al-Qaida, vistades under flera år i både Afghanistan och grannlandet Pakistan. 

– Det innebar att han hade ganska mycket personliga relationer till olika viktiga personer inom det som senare blev talibanrörelsen, förklarar Brun.

Terroristledaren kunde därför bygga upp träningsläger och olika former av anläggningar i Afghanistan. 

Osama bin Laden. Foto: Mazhar Ali Khan/AP/TT

Även efter 11 september-attackerna i USA 2001 har al-Qaida haft en närvaro i landet.

– Al-Qaida har aldrig lämnat Afghanistan. De har funnits där hela tiden i någon bemärkelse, säger Brun.

Relationen mellan talibanerna och al-Qaida idag

Många ställer sig nu frågan hur talibanerna, som alltså tagit kontroll över hela Afghanistan, kommer att förhålla sig till al-Qaida.

– Det vet vi inte riktigt ännu. Det återstår att se hur talibanerna kommer att agera, säger Brun och fortsätter:

– Men till saken hör att många talibaner var kritiska mot al-Qaida och bin Laden och deras terrorattacker mot västvärlden. 

Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Kritiken ska ha framförts redan innan terrorattackerna den 11 september och inom talibanrörelsen höll man, enligt Brun, ett stormöte om huruvida man skulle kasta ut bin Laden ur Afghanistan eller inte.

– Då landade man i ett resonemang som byggde på att man, för det första, hade lovat att skydda bin Laden och ge honom en fristad, och för det andra att det vore fel att lämna ut en vän och allierad som är muslim till icke-muslimska fiender. Det blev en slags hedersfråga för talibanerna.

Afghanistan: Nu en fristad för terrorister?

Huruvida Afghanistan, under ett nytt talibanstyre, kan bli en fristad för terrorgrupper såsom al-Qaida och IS är ännu oklart.

– Det kan mycket väl vara så att man låter dem hålla på med sin verksamhet precis som förut, eller så försöker man begränsa den och få någon slags acceptans i omvärlden. 

Foto: Rahmat Gul/AP/TT

En avgörande faktor är hur grannlandet Pakistan ser på situationen.

– Det är Pakistan som har stöttat talibanerna i alla år och det är med stor sannolikhet Pakistan, och kanske också indirekt Kina, som har hjälpt till att planera den här offensiven mot den afghanska regeringen. 

Talibanerna är därför, på många sätt, beroende av Pakistans godkännande när det gäller hur man agerar mot terrorgrupperna.

Skillnaden mellan talibanerna och IS

Talibanerna i sig, som till stor del består av människor ur folkgruppen pashtuner, utgör dock inget större hot mot västvärlden – i motsats till IS som är mer expansiva.

– Talibanerna är i första hand ett regionalt fenomen. Islamiska staten är ett globalt fenomen, säger Brun och fortsätter:

– Vi behöver därför inte vara oroliga över att talibanerna ska genomföra en terrorattack i Sverige. Däremot kanske de kan tänka sig att döda svenska soldater och hjälparbetare i Afghanistan. IS däremot ser oss som en fiende per definition. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!