En dansk grundskola inför nu förbud mot att bära magtröja.
En dansk grundskola inför nu förbud mot att bära magtröja. - Foto: Zen Chung/Pexels och Katerina Holmes/Pexels

Skola förbjuder magtröja – för att "hjälpa" unga

Vid en skola utanför Billesund på danska Jylland införs nu totalförbud mot magtröjor. "Bar mage hör hemma i trädgården, på stranden och vid sommarstället", skriver skolan i ett brev till elevernas föräldrar.


På Firehøjeskolen, en grundskola belägen strax utanför Billesund på danska Jylland, är det inte längre tillåtet att bära magtröjor. Det meddelade skolan i ett brev till skolelevernas föräldrar.

"Bar mage hör hemma i trädgården, på stranden och vid sommarstället", skriver man i beskedet. 

"Gör det för att hjälpa våra unga"

Förbudet har väckt starka reaktioner runtom i Danmark och i övriga norden, men det var inte avsikten, uppger skolan rektor Bjarne Kyneb.

– Vi gör det inte på något sätt för att provocera. Vi gör det för att hjälpa våra unga, säger Kyneb till danska Berlingske och fortsätter:

– Vi vågar vara de vuxna som sätter vissa gränser för vad vi tycker är lämpligt, och det är naturligtvis inte alla som håller med om det och det är okej.

Även urringade tröjor och korta kjolar beskrivs som olämpligt av rektorn.

Föräldrarna bestörta över förbudet

Bland de som reagerat med bestörtning över förbudet finns flera föräldrar vars barn går på skolan.

– Flickorna berättade att en av anledningarna var att pojkarna skulle ha svårt att koncentrera sig, säger en pappa till danska BT och fortsätter vidare:

– Flickorna reflekterade över om det var deras fel, eller om det är pojkarnas problem. Jag tror att skolan har fel inställning. Det hör inte hemma i en grundskola år 2021, konstaterar han för tidningen.

/
Senaste nytt

Fikabröd nya vapnet mot vildsvinen

Polisen i Åstorp rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"En singelolycka med en lastbil inträffar på E4 i höjd med Åstorp.", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay säljer brittiska verksamheten

3 timmar sedan
Viaplay köpte förra året den brittiska strömnings- och tv-kanaloperatören Premier Sports för 387 miljoner kronor. Nu säljer Viaplay tillbaka verksamheten till de tidigare ägarna, rapporterar Dagens industri. Försäljningspriset är hemligt.

USA-börsen: Bilar vinnare – skinka förlorare

3 timmar sedan
Indexrörelserna på New York-börsen var marginella på onsdagen. Breda S&P 500-index backade 0,1 procent och Nasdaqs tekniktunga kompositindex tappade 0,2 procent, medan Dow Jones industriindex stängde oförändrat.

Polisen rapporterar om brand, Solna

igår 21:41
"Det kommer ut rök från en bostad i ett flerfamiljshus i Huvudsta", skriver polisen på sin hemsida.

Haninge: Polisen rapporterar om trafikolycka

igår 21:39
"En personbil på riksväg 73 i södergående riktning invid trafikplats Jordbro har kört av vägen.", skriver polisen på sin hemsida.