Onsdag 30 Nov
Stockholm

Skola förbjuder magtröja – för att "hjälpa" unga

En dansk grundskola inför nu förbud mot att bära magtröja.
En dansk grundskola inför nu förbud mot att bära magtröja. Foto: Zen Chung/Pexels och Katerina Holmes/Pexels

Vid en skola utanför Billesund på danska Jylland införs nu totalförbud mot magtröjor. "Bar mage hör hemma i trädgården, på stranden och vid sommarstället", skriver skolan i ett brev till elevernas föräldrar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På Firehøjeskolen, en grundskola belägen strax utanför Billesund på danska Jylland, är det inte längre tillåtet att bära magtröjor. Det meddelade skolan i ett brev till skolelevernas föräldrar.

"Bar mage hör hemma i trädgården, på stranden och vid sommarstället", skriver man i beskedet. 

"Gör det för att hjälpa våra unga"

Förbudet har väckt starka reaktioner runtom i Danmark och i övriga norden, men det var inte avsikten, uppger skolan rektor Bjarne Kyneb.

– Vi gör det inte på något sätt för att provocera. Vi gör det för att hjälpa våra unga, säger Kyneb till danska Berlingske och fortsätter:

– Vi vågar vara de vuxna som sätter vissa gränser för vad vi tycker är lämpligt, och det är naturligtvis inte alla som håller med om det och det är okej.

Även urringade tröjor och korta kjolar beskrivs som olämpligt av rektorn.

Föräldrarna bestörta över förbudet

Bland de som reagerat med bestörtning över förbudet finns flera föräldrar vars barn går på skolan.

– Flickorna berättade att en av anledningarna var att pojkarna skulle ha svårt att koncentrera sig, säger en pappa till danska BT och fortsätter vidare:

– Flickorna reflekterade över om det var deras fel, eller om det är pojkarnas problem. Jag tror att skolan har fel inställning. Det hör inte hemma i en grundskola år 2021, konstaterar han för tidningen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.