En svensk man har häktats misstänkt för mord i Kosovo.
En svensk man har häktats misstänkt för mord i Kosovo. - Foto: Lepurushi/wkicommons

Svensk man häktad för mord på 18-årig kvinna i Kosovo

En 18-årig kvinna misshandlades och våldtogs i två dygn. Sedan dumpades hon livlös utanför ett sjukhus i södra Kosovo.
Nu har två två män gripits misstänkta för mord – en av dem en 32-årig svensk medborgare.


Det var för en dryg vecka sedan som en död 18-årig kvinna lämnades utanför ett sjukhus i Ferizaj i södra Kosovo. Hennes kropp var blodig och svårt skadad efter två dygn av tortyr och övergrepp, skriver Aftonbladet.

De två männen som dumpade den unga kvinnan kunde snabbt identifieras. Den ena, en 29-åring som sedan ett par månader var gift med 18-åringen. Den andre, en 32-årig svensk med ett kriminellt förflutet som förekommer flera gånger i brottsregistret.

Häktad för mord

Nu har de båda männen gripits, misstänkta för mord. 

”Åklagaren informerar er om att den misstänkte i samband mordet på en 18-årig flicka har ett svenskt pass, Han är häktad misstänkt för att ha begått ett brott som klassas som allvarligt mord”, skriver Vjosa Baftiu, presstalesperson på åklagarkammaren, i ett mejl till Aftonbladet.

Enligt uppgifter till tidningen hävdar 32-åringar att han varit på platsen, men inte deltagit i misshandeln och våldtäkten.

Väckt avsky

Det sadistiska mordet har väckt stor avsky i Kosovo och skapat politisk debatt. På många håll har det hållits demonstationer – med krav om att myndigheter ska agerar hårdare mot mäns våld mot kvinnor.

– Igår släcktes en 18-årig flickas drömmar. Hon förlorade inte livet i en trafikolycka eller ett krig. Hon berövades livet i en miljö där var och en av oss ska kunna känna oss älskade, respekterade och framförallt trygga, sa premiärminister Albin Kurti i ett tal, enligt Aftonbladet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

1 timme sedan
Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.