Nationalistseger hotar enat Cypern

- 20/04/2009, 07:07 -

Nationalisterna vann söndagens turkcypriotiska parlamentsval.

Nationalisterna vann söndagens turkcypriotiska parlamentsval. Det sänker EU:s och FN:s hopp om ett enat Cypern.

Den turkcypriotiske ledaren Mehmet Ali Talats parti CTP fick 29 procent av rösterna och förlorade makten till det utpräglat nationalistiska UBP som tog nästan 44 procent och därmed åter är områdets ledande politiska kraft.

UBP motsätter sig FN:s och EU:s planer på ett enande av Medelhavsön och förespråkar i stället en tvåstatslösning.

Talat behåller sitt ledarskap och fortsätter att förhandla med sin grekcypriotiske motpart, president Dimitris Christofias om en återförening. Men han riskerar att förlora en del av kraften bakom sina ord efter valförlusten även om UBP:s ledare Dervis Erolgu efter segern var snabb att försäkra att fortsatta förhandlingar är en av partiets viktigaste frågor.

Valet hölls fem år efter folkomröstningen då turkcyprioterna röstade ja till återföreningsplanen men grekcyprioternas röster fick den att falla. Därmed var det ett delat Cypern som någon vecka senare, i maj 2004, gick med i EU.

Talat och Christofias träffas varje vecka och diskuterar möjligheterna för en återförening. Talat har målet att den ska kunna genomföras lagom till ett planerat turkcypriotiskt presidentval om ett år.

Cypern delades 1974 i en turkisk del i norr och en grekisk sydlig del.

Skrivet av: