Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stort som smått i indiskt val

Nyheter | 17/04/2009 02:15

För de flesta handlar valet om plånboksfrågor.

Tålmodigt väntande formade tiotals miljoner indier färgsprakande köer för att få rösta den första dagen i ett utdraget parlamentsval. Först om en månad får vi veta resultatet.

Från snöklädda nejder gränsande mot Kina till de heliga städerna längs floden Ganges hölls det val på torsdagen. 143 miljoner - fler än Rysslands hela befolkning - kunde gå till valurnorna och därefter doppa fingrarna i färg för att förhindra fusk.

Vallokalerna hade precis öppnat när maoistrebeller, som säger sig försvara de mest förtryckta och jordlösa bönder, gick till attack i flera östliga delstater. Attackerna krävde sammanlagt minst 19 människoliv.

Att hålla val i världens största demokrati är en logistisk utmaning av stora mått som inte underlättas av det ständiga hotet om våld. För att övervaka säkerheten har sex miljoner poliser och annan säkerhetspersonal kommenderats ut.

Valet handlar för de allra flesta om plånboksfrågor.

– Som medborgare i det här landet vill vi ha grundläggande förutsättningar för utveckling, som elektricitet, vatten och jobb åt våra ungdomar, sade 60-årige Chotte Lal Singh Patel som röstade i utkanterna av Varanasi.

Vilda elefanter som hotar byar kan vara den största valfrågan på landsbygden, i städerna hela landets ekonomiska tillväxt.

Mellan religions-, språk- och kastgränser ska valet avgöras. Mot varandra står Indiens två största partier, Kongresspartiet och hindunationalistiska BJP. Om det bli någorlunda jämnt mellan dem kan andra partier få en vågmästarroll.

Då väntar en instabil period där politikerveteranerna, den 76-årige premiärminister Manmohan Singh och BJP:s 81-årige ledare L K Advani, får ge prov på sin taktiska förmåga.

Skrivet av: