Stockholm

Fnurra mellan Turkiet och Israel

Ordkriget mellan Turkiet och Israel fortsätter.


Läs mer

I flera år har Turkiet varit Israels enda allierade i Mellanöstern, men nu är deras relationer ansträngda. På lördagen protesterade Turkiet mot uttalanden av den israeliske arméchefen.

Den mäktiga turkiska generalstaben sade att den israeliske arméchefens uttalanden kan ha skadat ländernas strategiska relationer.

Ett inslag i ländernas militära samarbete har varit att israeliska militärplan får övningsflyga i turkiskt luftrum.

Förhållandena mellan länderna har ansträngts av den israeliska behandlingen av palestinierna i Gaza. Vid Världsekonomiskt forum i Davos nyligen lämnade den turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdogan en debatt med Israels president Shimon Peres med orden "du vet mycket väl hur man dödar".

I en intervju häromdagen för tidningen Haaretz sade den israeliske arméchefen generalmajor Avi Mizrahi att Erdogan "borde ha sett sig själv i spegeln" innan han kritiserade Peres, och att Turkiet inte har rätt att kritisera ockupationen av palestinsk mark så länge det finns turkiska soldater på norra Cypern. Mizrahi anklagade också Turkiet för att förtrycka sin kurdiska minoritet och för att ha utfört folkmord på armenier på 1910-talet.

Generalstaben beskrev Mizrahis uttalanden som lögnaktiga och oacceptabla.

Turkiska utrikesdepartementet kallade på lördagen till sig Israels ambassadör för att överlämna en protest mot Mizrahis "oacceptabla anklagelser och galna utfall mot vår premiärminister och vårt land".

Turkiet har cirka 30 000 soldater på norra Cypern, dit de sändes 1974 för att avvärja ett grekcypriotiskt kuppförsök stött av den dåvarande grekiska militärjuntan. Sedan 25 år för turkiska armén krig mot kurdiska separatister. Turkiet förnekar att osmanska trupper skulle ha utfört ett folkmord på 1,5 miljoner armenier under första världskriget.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.