Söndag 24 Okt
Stockholm

Här är Andersen Bråthens hotfulla video – år innan dådet: "En varning"

Espen Andersen Bråthen delade en hotfull video på Youtube år 2017.
Espen Andersen Bråthen delade en hotfull video på Youtube år 2017. Foto: Skärmavbild/Youtube och Terje Pedersen/NTB/TT

Den 37-årige dansken Espen Andersen Bråthen misstänks ligga bakom den dödliga attacken i norska Kongsberg, och motivet är ännu okänt. Men 2017 publicerade mannen en video på Youtube – där han kom med en oroväckande varning. Se videon i spelaren nedan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På onsdagskvällen dödades fem människor, och ytterligare två personer skadades, i en attack i norska Kongsberg. Efter en dryg halvtimme kunde polisen gripa en misstänkt gärningsman, beväpnad med pil och båge.

På torsdagen stod det klart att det är den 37-årige dansken Espen Andersen Bråthen som misstänks ligga bakom dådet. Läs mer om det här.

Foto: Torstein Bøe/NTB/TT

Publicerade video med hotfullt budskap

Motivet till dådet är ännu okänt, men år 2017 ska Espen Andersen Bråthen ha publicerat en video på Youtube där han deklarerat att han är muslim och har en varning.

"Jag är en budbärare. Jag kommer med en varning. Är det verkligen det här som ni vill. Och till alla som vill göra upp med sig själva så är tiden inne. Bär vittne till att jag är muslim", säger 37-åringen i videon som du kan se i spelaren ovan.

Barndomsvän varnade polisen

En barndomsvän till Espen Andersen Bråthen har uppgett för norska medier att han reagerade så pass starkt på videon att han då larmade polisen, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om.

I ett mejl till polisen ska han ha uttryckt oro för att 37-åringen kunde komma att göra "något helt fruktansvärt".

Attacken i Kongsberg – det här vet vi 

Klockan 18.12 den 13 oktober fick norska polisen in ett larm om att en man sköt med pilbåge i en mataffär i centrala Kongsberg. 34 minuter senare grips han av polis. 

Fyra kvinnor och en man, alla mellan 50 och 70 år, dödades vid attacken, och två personer skadades. Deras tillstånd är inte livshotande. 

Den misstänkte gärningsmannen är den 37-årige Espen Andersen Bråthen. En dansk medborgare som bott i Kongsberg i större delen av sitt liv. 

Espen Andersen Bråthen har erkänt attacken, men motivet är fortfarande okänt. 

Espen Andersen Bråthen publicerade en hotfull video år 2017 där han även deklarerade att han var muslim.

Norges säkerhetstjänst utreder händelsen som en terrorhandling.

Kommentera
Kopiera länk
Dela