Förödelse i Kanokupolu på Tongas huvudö Tongatapu efter det underjordiska vulkanutbrottet.
Förödelse i Kanokupolu på Tongas huvudö Tongatapu efter det underjordiska vulkanutbrottet. - Foto: TT

Massiv förödelse på Tonga – askan sinkar hjälp

Huvudön Tongatapus landningsbana täcks av ett tjockt lager aska, som gör att den nyzeeländska militärens flyg med vatten och andra förnödenheter har svårt att landa.


Kommunikationen med Tonga har varit kraftigt begränsad sedan helgen, då den kabel som förbinder önationen med resten av världen har skadats. I det första officiella uttalande sedan vulkanutbrottet kallar landets regering utbrottet och dess följder för "en katastrof utan motstycke" och att sök- och räddningsinsatser efter saknade inleddes tidigt under söndagsmorgonen, lokal tid.

Nya Zeeland och Australien har båda skickat militärflyg för att dokumentera skadorna, och bilder visar hur paradisliknande Tongatapu har förvandlats till ett grått månlandskap.

Nya Zeeland hoppas kunna landa med sina flygplan senast under torsdagen, och har även skickat ett av försvarets fartyg till önationen, och ska skicka ytterligare ett fartyg.

Tre döda har hittats

Trots bilderna som kablats ut från Tongatapus uppges just huvudön ha klarat sig bra undan den värsta förödelsen. Där steg vattnet med omkring 80 centimeter och de flesta hus klarade sig utan skador.

— Med tanke på utbrottets kraft och storlek var vi allvarligt oroad, men som tur var drabbades inte de mest befolkade områdena av så katastrofala följder som vi befarat, säger Katie Greenwood på Röda Korset till AP.

De flodvågor som utlöstes av vulkanutbrottet nådde såväl till Nya Zeeland som till Kaliforniens kust. I Peru har två personer drunknat och en oljeläcka rapporterats sedan vågor satt ett fartyg som höll på att lasta olja vid ett raffinaderi i gungning.

I Tonga har tre dödsfall hittills rapporterats. En 50-årig brittisk kvinna som bodde i landet omkom sedan hon svepts iväg i vattenmassorna. Under tisdagen meddelade myndigheterna att ytterligare två personer har omkommit.

Antalet skadade uppges vara oklart men att samtliga hus på en liten ö, Mango, har förstörts och att bara två hus står kvar på en annan ö och att ytterligare en ö i närheten har mycket svåra skador. Många invånare där saknar enligt regeringen tak över huvudet.

Huvudön Tongatapu före och efter katastrofen.

Rädsla för covid

Dessutom är dricksvattnet förorenat av aska och samtliga invånare uppmanas att dricka flaskvatten. "Ansträngningar har gjorts för att säkerställa tillgången på säkert dricksvatten", skriver regeringen enligt australiska ABC News.

En svårighet i räddningsarbetet blir att undvika att föra in covid till Tonga. Önationen har hittills rapporterat ett enda fall av viruset, och myndigheterna är fast beslutna om att hålla siffrorna till det fallet.

Världshälsoorganisationen WHO säger att Tonga får avväga hur prioriteringarna mellan viruset och räddningsarbetet ska se ut.

— Det är upp till regeringen att ge oss riktlinjer för hur vi ska komma in i landet och vilka regler vi ska följa. Men ja, det är självfallet en prioritet att se till att smittspridningen undviks så långt som möjligt, säger WHO:s talesperson Christian Lindmeier enligt AFP.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

1 timme sedan
Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.