Tisdag 28 Jun
Stockholm

Ukraina: Ryssland bakom hundratals bombhot

Utrikesdepartementets byggnad i Kiev. Bilden har ingen koppling till artikeln.
Utrikesdepartementets byggnad i Kiev. Bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: TT

"Det uppenbara målet för angriparlandets specialstyrkor är att sätta ytterligare press på Ukraina, att ge upphov till oro och panik i samhället", skriver den ukrainska säkerhetstjänsten SBU i ett uttalande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

SBU uppger att den har registrerat fler än 300 anonyma telefonsamtal och internetmeddelanden sedan årsskiftet. Bombhoten ska bland annat ha varit riktade mot skolor, flygplatser och en byggnad som hyser presidentkansliet i centrala Kiev.

Säkerhetstjänsten uppger vidare att de flesta av bombhoten – som alla visade sig vara falska – kom från grannländer som tidigare var en del av Sovjetunionen, samt från de östra delarna av landet som nu kontrolleras av ryskstödda separatister.

Regeringen i Kiev har sedan tidigare anklagat Ryssland för att ligga bakom en storskalig hackerattack mot ukrainska regerings- och myndighetssajter som genomfördes i förra veckan.

Relationen mellan Ukraina och Ryssland är just nu mycket spänd sedan Ryssland har flyttat tiotusentals, möjligtvis över hundratusen, soldater till gränsen.

Ryssland har hotat med "militärtekniska åtgärder" om inte Nato går med på flera krav, däribland att stänga dörren för Ukraina och andra europeiska länder att ansluta sig till försvarsalliansen. Nato har avvisat kraven.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.