Utrikesdepartementets byggnad i Kiev. Bilden har ingen koppling till artikeln.
Utrikesdepartementets byggnad i Kiev. Bilden har ingen koppling till artikeln. - Foto: TT

Ukraina: Ryssland bakom hundratals bombhot

"Det uppenbara målet för angriparlandets specialstyrkor är att sätta ytterligare press på Ukraina, att ge upphov till oro och panik i samhället", skriver den ukrainska säkerhetstjänsten SBU i ett uttalande.


SBU uppger att den har registrerat fler än 300 anonyma telefonsamtal och internetmeddelanden sedan årsskiftet. Bombhoten ska bland annat ha varit riktade mot skolor, flygplatser och en byggnad som hyser presidentkansliet i centrala Kiev.

Säkerhetstjänsten uppger vidare att de flesta av bombhoten – som alla visade sig vara falska – kom från grannländer som tidigare var en del av Sovjetunionen, samt från de östra delarna av landet som nu kontrolleras av ryskstödda separatister.

Regeringen i Kiev har sedan tidigare anklagat Ryssland för att ligga bakom en storskalig hackerattack mot ukrainska regerings- och myndighetssajter som genomfördes i förra veckan.

Relationen mellan Ukraina och Ryssland är just nu mycket spänd sedan Ryssland har flyttat tiotusentals, möjligtvis över hundratusen, soldater till gränsen.

Ryssland har hotat med "militärtekniska åtgärder" om inte Nato går med på flera krav, däribland att stänga dörren för Ukraina och andra europeiska länder att ansluta sig till försvarsalliansen. Nato har avvisat kraven.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.