Lördag 21 Maj
Stockholm

Stor ökning av smittade och döda i Rumänien

Antalet covidsmittade och avlidna i Rumänien ökar. Bilden från universitetssjukhusets bårhus i Bukarest i november. Arkivbild.
Antalet covidsmittade och avlidna i Rumänien ökar. Bilden från universitetssjukhusets bårhus i Bukarest i november. Arkivbild. Foto: TT

Antalet smittade i covid-19 i Rumänien tog ett stort kliv upp under onsdagen till nästan 35 000 nya fall, närmast dubbelt så många som dagen före. Det är andra dagen i rad som antalet nya smittade slår rekord i landet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Även antalet döda med covid, 94 personer, är det högsta på över en månad. Tre fjärdedelar av dem var ovaccinerade, liksom över 80 procent av covidpatienterna som nu fyller landets intensivvårdsavdelningar, enligt officiell statistik.

Rumänien har den näst sämsta vaccinationsgraden i EU: 41 procent färdigvaccinerade mot ett snitt på drygt 70 procent i unionen. Endast Bulgarien har lägre antal fullvaccinerade, cirka 28 procent enligt ourworldindata.

Antalet som vårdas på sjukhus samt de som avlidit är fortfarande lägre än förra hösten, tack vare att den mildare omikronvarianten av viruset dominerar.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela