Storbritanniens prins Andrew. Arkivbild.
Storbritanniens prins Andrew. Arkivbild. - Foto: TT

Prins Andrews övergreppsmål upp i domstol

I handlingar som prinsens advokater lämnat in till en amerikansk domstol i New York avvisar han alla anklagelser och går inte med på en förlikning utanför en rättssal, rapporterar brittiska medier.


I papperen skriver advokaterna att prinsen "härmed kräver att få alla anklagelsepunkter prövade av en jury".

Målet gäller anklagelser från en kvinna, Virginia Giuffre, som anklagar honom för att ha våldtagit henne 2001, när hon var 17 år gammal.

Prins Andrew nekar bestämt till alla anklagelser om övergrepp.

Till följd av målet har han avsagt sig sina militära titlar och kungliga beskyddarskap, meddelade det brittiska hovet för två veckor sedan.

Hans advokater har tidigare uppmanat domaren i målet att lägga ned det eftersom Virginia Giuffre "förverkat sin rätt" att stämma eventuella svaranden med koppling till den nu avlidne finansmannen Jeffrey Epstein.

Den rätten förverkades enligt prinsens advokater 2009 när Jeffrey Epstein och Virginia Giuffre träffade en uppgörelse där det finns en skrivning som ska skydda personer som är kopplade till Epstein och som kan vara "potentiella svaranden" från att bli stämda av henne.

I utbyte fick Giuffre 500 000 dollar, enligt dokumentet.

Jeffrey Epstein, som anklagats för flera sexövergrepp, tog sitt liv i en cell i New York i augusti 2019. Han var vän med prins Andrew, och anklagas för att tillsammans med sin partner Ghislaine Maxwell ha "lånat ut" den då 17-åriga Virginia Giuffre (som då hette Virginia Roberts) till prinsen.

I slutet av december dömdes Ghislaine Maxwell för att ha hjälpt Epstein att utnyttja flickor sexuellt. Hon har ännu inte fått sitt straff.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.