Fyra svenska officerare lämnar Ukraina.
Fyra svenska officerare lämnar Ukraina. - Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT och Janerik Henriksson/TT

Svenska officerare lämnar Ukraina: "Omlokaliseras"

Fyra svenska officerare som deltagit i en militär utbildningsinsats i Ukraina har lämnat landet. Anledningen är "det ryska agerandet vid den ukrainska gränsen", skriver Försvarsmakten.


Vid en pressträff på måndagen uppgav överbefälhavare Micael Bydén att Försvarsmakten kan behöva höja beredskapen om Ryssland angriper Ukraina.

– Vi utesluter ingenting, säger han. 

Läs mer om pressträffen här.

Samtidigt står det nu klart att fyra svenska officerare lämnar Ukraina på grund av de ryska aggressionerna vid gränsen. 

Svenska officerarna i Ukraina "omlokaliseras" 

De fyra officerarna har ingått i en kanadensisk insats, kallad operation Unifier. Deltagandet i insatsen har pågått sedan 2018, och målet var att utbilda ukrainska säkerhetsstyrkor, enligt Försvarsmaktens hemsida.

Beskedet om uttåget kom sent på söndagskvällen från Kanadas försvarsdepartement. Styrkorna ska "tillfälligt omlokaliseras", ett besked som även Försvarsmakten ger.

Kanada stänger ambassaden i Kiev

Kanada ger inga uppgifter om hur stor styrkan är i Ukraina, men enligt tidigare uppgifter har Kanada skickat omkring 200 soldater till utbildningsinsatsen, skriver franska nyhetsbyrån AFP. USA har tidigare meddelat att landet förflyttat 160 soldater som ingått i ett utbildningsprogram.

Försvarsmakten vill inte kommentera tillbakadragandet, utan hänvisar till sitt pressmeddelande.

Kanada har också meddelat att man tillfälligt stänger ambassaden i i Kiev, och förflyttar verksamheten till Lviv i västra delen av Ukraina.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!