USA:s underrättelsetjänst har varnat för ett ryskt anfall mot Ukraina i dag.
USA:s underrättelsetjänst har varnat för ett ryskt anfall mot Ukraina i dag. - Foto: Alex Brandon/AP/TT och AP/TT

USA har varnat för ryskt anfall mot Ukraina i dag

I dag har Ryssland tänkt anfalla Ukraina, enligt uppgifter som fått hela världen att bäva. Bakom ligger USA:s underrättelsetjänst, som delat ovanligt mycket information om Ryssland på sistone.
– Graden av öppenhet är häpnadsväckande, säger Björn Ottosson, USA-forskare på FOI.


Bakgrund: Ukrainakrisen

Under hösten 2021 kommer rapporter och uppgifter om att Ryssland kraftsamlar militärt kring gränsen till Ukraina.

I mitten av december kräver Ryssland att inga nya länder, inklusive Ukraina, ska få ansluta sig till försvarsalliansen Nato. Nato avvisar kravlistan från Moskva.

Västländer fördömer Rysslands agerande och hotar med kraftfulla sanktioner. Samtidigt pågår intensiva förhandlingar på toppnivå för att lösa krisen.

Upptrappningen fortsätter in på 2022 och över 100 000 ryska soldater beräknas i dagsläget finnas längs gränsen.

I februari uppmanar flera länder, däribland Sverige, sina medborgare i Ukraina att lämna landet, efter upprepade varningar från USA som säger ha bevis på att en rysk invasion av Ukraina kan vara nära förestående.

Exakt varifrån uppgifterna kommer hålls fortfarande hemligt.

Därför är det svårt att bedöma trovärdigheten i USA:s varning för att Ryssland under onsdagen skulle kunna komma att attackera Ukraina.

— Det är svårnavigerad terräng. Om man har genuin insyn i den ryska apparaten så vill man absolut inte gå ut offentligt med det, och riskera att röja sina källor, säger Björn Ottosson, som forskar om USA:s säkerhetspolitik vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

USA varnar för ryskt anfall mot Ukraina 

Redan i höstas larmades omvärlden om att uppemot 175 000 ryska soldater samlats vid gränsen till Ukraina, som enligt USA:s underrättelser hotades av invasion.

Sedan dess har flera varningar kommit, senast förra veckan då USA meddelade att onsdag den 16 februari, i dag, var ett möjligt startdatum för attacken. Under tisdagen rapporterades det om att hemsidor till det ukrainska försvarsdepartementet och banker ska ha utsatts för en cyberattack.

Samtidigt sade Rysslands president Vladimir Putin att landet inte vill ha krig, utan vill fortsätta förhandla, under tisdagen. Läs mer om det här.

USA:s underrättelsetjänst mer öppen nu

För några veckor sedan spreds amerikanska underrättelseuppgifter som varnade för att Ryssland planerade att tillverka en inspelad film med ett iscensatt angrepp från ukrainskt håll, i syfte att skapa en ursäkt för att invadera Ukraina. 

Men ingen film dök upp efter det att uppgifterna spridits.

— Om man avvärjer en invasion i dag kan USA:s president Joe Biden kanske slå sig på bröstet och ta äran för att ha genomskådat (Rysslands president Vladimir) Putin. Men det kan också se ut som man haft fel om händelseförloppet inte motsvarar det man varnat för, säger Björn Ottosson.

Taktiken visar på ett policyskifte hos USA:s underrättelseapparat. Avril Haines, USA:s underrättelsechef, och CIA-chefen William Burns, som båda tillsattes förra året, uppges vara mer benägna att dela med sig av information kring Ryssland än sina föregångare.

USA försöker samla allierade mot Ryssland

Skiftet kan dels bero på läxan från 2014, då USA ska ha hållit inne på information i samband med att Ryssland då gick in i Ukraina och annekterade Krimhalvön i strid med internationell rätt.

— Man drog slutsatsen att "det här ska vi inte göra om", säger Björn Ottosson.

Det kaosartade utträdet ur Afghanistan, där talibanerna visade sig ha större grepp om landet än vad USA kommunicerade ut, kan också ha påverkat agerandet i dag. Bidens opinionssiffror lider fortfarande av förtroendekrisen som uppstod.

Men strategin har också mer uppenbara skäl.

— Det handlar om att skapa enhet och samla sina allierade bakom en hårdare linje gentemot Ryssland, och visa att man håller ögonen på dem, säger Ottosson.

Zelenskyj: Skapar onödig oro i Ukraina

Men det är inte helt riskfritt för USA att sprida uppgifter som inte går att bekräfta. Kritik har redan kommit från Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som menar att de amerikanska uppgifterna om en närstående invasion skapat onödig oro i landet.

Förra gången Björn Ottosson kan minnas att denna mängd underrättelseinformation delades med allmänheten var inför Irakkriget 2003. Men de uppgifterna som då låg till grund för USA:s inträde i Irak visade sig vara falska.

— Med Irak användes underrättelsen som basunerades ut via just detta podium för att starta ett krig, sade USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan i fredags.

— Vi försöker förhindra ett, fortsatte han.

Ryssland har möjlighet att agera militärt mot Ukraina från den östra landgränsen, Belarus i norr och från Svarta havet.
TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!