Träning/kolhydrater
Har du också testat allt men ingenting fungerar? - Foto: Yaroslav Litun / Alamy

Experten slår hål på vanligaste myterna kring att "bränna fett" och viktnedgång

I en intervju med Nyheter24 berättar David Haroun om myten kring att "bränna" fett samt varför många ofta väljer att sluta med kolhydrater, går ned några kilon, för att sedan gå upp allt igen. Hur gör man för att bli hållbart hälsosam?


Ett vanligt förekommande fenomen hos många svenskar är viljan att ändra sina livsvanor, börja träna och skaffa sig "ett nytt liv". Dessvärre är det många som hamnar i fällan där de börjar med någon trist diet som de snabbt ledsnar på för att sedan falla tillbaka i sitt gamla mönster. 

Men hur ska man då tänka om man vill att det nya livet för första gången ska bli långsiktigt. 

David Haroun är personlig tränare, kostrådgivare och författare. Hundratusentals personer följer dagligen hans hälso- och träningsråd på sociala medier och dagligen så slår han hål på myter kring dieter, kost och träning. För Nyheter24 berättar han mer om myten kring att "bränna" fett samt varför folk ofta väljer att sluta med kolhydrater, går ned några kilon, för att sedan gå upp allt igen. 

– Det här är lite olika diskussioner. Om vi börjar med det här "att bränna fett". Att bränna fett är nog det mest missvisande ord som hälsobranschen har. För att bränna fett betyder inte att du blir av med fett. Det mer korrekta ordet är att du oxiderar fett då det är en energikälla. Ganska exakt som en bil, inleder David. 

– Vi människor är som en hybridbil. Vi kan gå på fett, vi kan gå på kolhydrater vi kan gå på lite olika energikällor. Så bara för att du bränner fett som energikälla betyder det inte nödvändigtvis att du blir av med fettet. Det är ganska exakt som med bilen. Du bränner bensin men du tankar/äter ju också.? Det vi är intresserade av är ju att bli av med fettet och ska du göra det måste du ligga på ett kaloriunderskott och därmed göra av med mer energi än du lagrar. 

Nej. Att skippa kolhydraterna är inte lösningen på allt. Bildkälla: Michael Probst/TT

– Att bränna fett ska du inte vara så intresserad av. Det är mycket mer komplext. Kopplar man detta till KETO, LCHF eller andra dieter så kan man tänka så här: Kapar du kolhydraterna från din kost så kommer du inte att använda så mycket kolhydrater som energikälla då du inte äter så mycket kolhydrater som energikälla, då äter du mer fett vilket gör att du bränner mer fett, detta då det i sin tur blir den primära energikällan. Men som jag redan var inne på så fyller du ju på sedan, så det kommer hela tiden att bottna i din energibalans. 

"Att skippa kolhydraterna kan vara vilseledande"

David menar att det är just här förespråkare till vissa dieter kan vilseleda genom att säga att man bränner mer fett genom att äta LCHF eller KETO. 

– Det är klart att fett blir det du bränner när det är det du äter, menar han. Samma sak när det kommer till fasta. Men det betyder inte nödvändigtvis att du blir av med det. 

Det här med kolhydrater, vätska och viktnedgång publicerade du en väldigt intressant video om. Kan du berätta lite mer om det?

– När det kommer till just lågkolhydratskost och KETO. Den är lite unik på sitt sätt då man ofta tappar i vikt så fort man börjar med det. Och det är att göra med att när du slutar äta kolhydrater så tappar du mycket vätska och glykogen. Glykogen är kolhydratens lagrade form i musklerna. Och varje gram kolhydrat binder två-tre gram vatten. Så bara du kapar kolhydrater så tappar du mycket vätska. 

– Då tänker många åh jippi nu har jag tappat vikt, men ofta är det mycket vattenvikt som du sedan går upp sedan när du börjar äta kolhydrater igen, samt 13 kilo glass du vill sula i dig för att du skurit bort allt du älskar i ditt liv. Så är du tillbaka på ruta noll. 

Men vad ska man göra då om man på ett sunt sätt vill kralla till sig lite?

– De flesta människor vet vad de gör. Du vet ofta vad som gör att du gått upp i vikt men du vill inte ansvara över det och lägga upp en plan som sträcker sig över en längre tid utan du vill ha en quickfix. Det du behöver är ofta mer protein, mer grönsaker och lägga upp en långsiktig plan. Se över din diet i sin helhet. Inte vara för restriktiv. Sova ordentligt. Stressa ner. Äta mer protein och grönsaker, avslutar David. 

Vill du veta mer om Davids bok som handlar om att forma kroppen samt ändra tankesätt kring sin träning och kost. Då kan du göra det här.

Davids Instagramkonto hittar du här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!