Tidig utlösning kan upplevas som jobbigt, men det finns tekniker som kan hjälpa.
Tidig utlösning kan upplevas som jobbigt, men det finns tekniker som kan hjälpa. - Foto: Stella Pictures och Martina Holmberg/TT

Tidig utlösning? Det här kan det bero på • Så "håller du längre" under sex

Att få tidig utlösning är vanligt, men när klassas det egentligen som ett sexuellt problem och vad kan man göra för att "hålla längre"? Nyheter24 frågade Tom Peters som är sexolog hos RFSU.
– Har det hänt några gånger är det lätt att bli orolig att det ska hända igen, säger han.


Att "komma för tidigt" är något som många kanske känner en oro inför, men vad innebär egentligen tidig utlösning? Nyheter24 frågade Tom Peters som är sexolog hos RFSU.

– Tidig utlösning, även kallad prematur ejakulation, innebär att den som har en penis får en utlösning väldigt snabbt efter påbörjad stimulering. I de flesta fall utgår man ifrån att stimuleringen är ett vaginalt omslutande samlag, men du kan även uppleva en ofrivillig för tidig utlösning av andra typer av sexuella praktiker som analsex eller onani.

Så vanligt är det med tidig utlösning

Tidig utlösning är ingenting ovanligt och kan ske för de allra flesta någon eller några gånger i livet.

– Många har någon gång upplevt att sexet eller onanin inte riktigt blev som man förväntat sig. Det är helt normalt då vårt mående, tankar och känslor har en stor påverkan på våra könsorgan och upplevelsen av sex och onani, säger Tom Peters och tillägger:

– Tidig utlösning på en nivå att det kan klassas som en sexuell dysfunktion är mindre vanligt än exempelvis låg lust eller erektionsproblem.

Kort penissträng? Det gör du om den spricker – experten: "Avstå från..."

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Att drabbas av tidig utlösning är särskilt vanligt bland yngre, konstaterar Peters.

– De allra flesta har en kort tid mellan stimuleringens start och utlösning när man är tonåring och genomgår pubertet. Penisen är ofta lite känsligare för beröring och man har ännu inte lärt känna sin sexualitet och hur den fungerar i olika situationer. 

Då är din tidiga utlösning ett sexuellt problem

För att tidig utlösning ska kategoriseras som ett sexuellt problem måste tiden mellan stimulering och utlösning understiga en minut, förklarar Tom Peters. 

– Det är alltså få som kvalar in i den kliniska diagnosen men som ändå upplever att det går för snabbt och vill ha hjälp att förlänga tiden det tar till utlösning.

Den som upplever det som besvärligt att komma tidigt kan lätt hamna i ett negativt tankemönster, men det finns faktiskt övningar som i många fall kan råda bot på problemet. 

– Tidig utlösning hänger ofta ihop med känslor av stress och nervositet. Har det hänt några gånger är det lätt att bli orolig att det ska hända igen och en ond cirkel har börjat ta form. Att ta det lugnt och öva på hantering av oro och ångest är ett bra sätt att försöka bryta den onda cirkeln, säger Tom Peters och fortsätter:

– Vill man öva på att dra ut på tiden finns en väldigt bra beskrivning av start-och-stopp-metoden på 1177.se. Ha tålamod och var konsekvent med övningen. 

Porren tar över mitt liv – vad ska jag göra? Sexologen: "Kan få stöd"

Foto: Janerik Henriksson/TT

Utöver att öva med start-och-stopp-metoden kan man prova på olika sexuella praktiker.

– Man kan varva mellan omslutande samlag och oralsex eller testa om det finns ställningar som funkar bättre. Och kom ihåg att sexet inte måste vara slut bara för att du har fått utlösning, säger Tom Peters.

När ska man söka hjälp och rådgivning?

Men när kan det vara läge att söka mer professionell hjälp? Så här säger Tom Peters:

– Har du försökt själv att hantera en tidig utlösning och upplever att det inte går framåt kan du ta kontakt med en ungdomsmottagning eller en klinik för sexuell hälsa för vidare rådgivning.

Vill du ha mer sex än din partner? Så här hanterar ni ett osynkat sexliv

/
sex
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!