Känns det motigt att återgå till jobbet efter semestern?
Känns det motigt att återgå till jobbet efter semestern? - Foto: Illustration/Nyheter24 och Vidar Ruud/NTB/TT

Ångest efter semestern? Så vet du om du ska söka hjälp • Då är det läge att byta jobb

När semestern börjar lida mot sitt slut och man ska återgå till vardag och jobb kan det väcka negativa känslor hos de flesta. Men hur vet man om det är ångest man drabbats av, när ska man ta professionell hjälp och när är det läge att se sig om efter ett annat jobb? Nyheter24 reder ut allt med hjälp av Kajsa Bergwall, psykolog hos Mindler.


Har du bara några dagar kvar på semestern eller har du rentav börjat jobba redan? Det kan kännas motigt för allra de flesta, menar Kajsa Bergwall som är psykolog hos Mindler

– Jag tänker att det är ganska vanligt att vara någonstans på spektrat från nervositet och oro och upp till full ångest, men att just full ångest är ovanligare. Däremot använder vi ordet "ångest" allt tidigare i dag i vårt vardagsspråk, även fast vi kanske mest känner oss oroliga, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Om vi psykologer ska klassa det som diagnostiserad ångest så är obehaget så starkt att man nästan inte kan förmå sig att ta sig till jobbet, eller just undviker att göra det. Man har tankar om att det inte går eller att hemska saker ska ske när man är tillbaka på jobbet och man har kroppsliga reaktioner så som ansträngd och ytlig andning, hög puls, magont eller illamående och ofta spänningar i nacke och axlar.

På väg in i väggen? 5 tidiga tecken på utbrändhet – som är lätta att missa

Psykologens råd: Förbered dig inför första dagen

Om man känner oro inför att gå från ledighet tillbaka till vardag och jobb kan man, enligt Kajsa Bergwall, försöka fokusera på två aspekter: förberedelse och acceptans.

Men vad är det då för förberedelser man kan göra?

– Även om semestern är härlig och man inte vill tillbaka till jobbet så är det bra att lägga en liten stund på att se över vad man kan göra för att göra sig mer redo inför första arbetsdagen, att kanske ge sig en mental bild över vad man ska ha på sig, vad man ska göra första dagen och vad man tänkte äta under rasten, förklarar Bergwall och fortsätter:

– Om ångesten beror på att man har väldigt mycket att göra så kan en plan för vad man faktiskt hinner första dagen vara hjälpsamt så att man mental ställt in sig på att inte hinna med allt. Om du har en bra chef eller kollega att vända dig till tycker jag också att du ska prata om vad du känner och varför. Ofta kan andra komma med lösningar vi själva inte ser.

"Det är okej att det känns motigt"

Den andra aspekten, acceptans, kan också vara till hjälp. Kajsa Bergwall förklarar:

– Inte acceptans av en eventuellt jobbig situation, utan av känslan. Det är okej att det känns motigt, det är okej att jag reagerar såhär. Ge dig själv en stund att tillåta känslan, men också att fråga dig om den är legitim. Säger den här känslan mig att det är dags att se mig om efter ett annat jobb, eller vet jag om att det är min kropp som överreagerar?

5 tecken på att du lider av kronisk trötthet: "Utmanande tillstånd"

Då kan det vara läge att byta jobb

Men när kan det vara läge att faktiskt söka hjälp för sin ångest, och när bör man se sig om efter ett annat jobb?

– Du bör söka hjälp för din ångest när du upplever att den påverkar din vardag för mycket. Exakt var den gränsen går vet bara du, men om du upplever att ditt liv börjar kännas begränsat, kanske kontrollerat, då är det dags att söka hjälp, säger Kajsa Bergwall. 

– Självklart ska du byta jobb om ångesten beror på att du har en ohållbar arbetsmiljö med kanske för hög arbetsbelastning eller kollegor eller ledning som inte behandlar dig schyst. Tänk på att din hälsa är det viktigaste du har och beror ångesten på att du blir illa behandlad är det viktigt att lyssna på den.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!