"Mindre barn kan reagera väldigt starkt och utåtagerande på en upplevt utmanande och stressande situation"
"Mindre barn kan reagera väldigt starkt och utåtagerande på en upplevt utmanande och stressande situation" - Foto: Jonas Ekströmer/TT/Pexels

5 tecken på att ditt barn stressar för mycket – då ska du som förälder agera

Publicerades: 2 Apr, 10:19

Även barn riskerar att stressa för mycket, och då är det upp till vuxna i dess närhet att vara uppmärksamma. Men vilka är de vanligaste symtomen på stress hos barn och unga – och när ska man rycka in som förälder?

Relaterat

För många är det en ständig kamp att hinna med sina fritidsintressen, umgänge med vänner och familj samt återhämtning i en stressig tillvaro. 

Kortvarig stress är dock oftast ofarlig och kan ses som kroppens sätt att hantera påfrestande situationer. Symtom på stress kan inkludera förhöjd puls, muntorrhet, svettningar, oro och tunnelseende. 

Men om man inte tar tid för återhämtning mellan tillfällena kan stressen bli potentiellt farlig och öka risken för att stressa för mycket. Långvarig stress kan vara svårare att upptäcka då individen ofta vänjer sig vid den höjda stressnivån.

Vanliga tecknet på för mycket stress – som många missar: "Ignoreras"

Så hanterar barn stress

Och det är inte bara vuxna som gör rätt i att undvika för mycket stress, detsamma gäller för barn. 

För Nyheter24 berättar Anders Herrmann, psykolog och expert inom stress på Mindler, att barn kan ha svårare än vuxna att hantera stressiga situationer.

– Barn reagerar i mångt och mycket på akut stress på samma sätt som vuxna, men har ofta inte lika lätt att förstå sina egna reaktioner eller hantera situationen, vilket såklart är utvecklingspsykologiskt normalt. 

5 tecken på stress hos barn och unga

  1. Mindre barn kan reagera väldigt starkt och utåtagerande på en upplevt utmanande och stressande situation. Det kan som förälder vara svårt att förstå exakt vad barnet upplever vara stressigt.
  2.  Inte sällan uppvisar små barn samma reaktion på olika tillstånd, till exempel gråt och irritation vid sömnbrist, hunger och då stress. 
  3. Äldre barn och tonåringar kan, i jämförelse med små barn, på ett bättre sätt identifiera vad de är stressade över, men har kanske ännu inte lärt sig att hantera stressen eller uttrycka den. Det kan vara svårt för dem att söka stöd hos exempelvis föräldrar, utan man kanske istället håller det för sig själv, varpå den vuxne inte alltid kan identifiera att barnet upplever stress. 
  4. Långvarig stress hos ett barn kan ge sig i uttryck att barnet drar sig undan mer ofta eller att barnet klagar på till exempel magont eller huvudvärk. Dessa symtom kan såklart bero på andra saker, exempelvis nedstämdhet och oro. Att en tonåring drar sig undan från sina föräldrar är dessutom en naturlig del av den psykologiska utvecklingen. 
  5. Om man som förälder märker att barnet förändrar sig i sitt beteende och klagar på till exempel magsmärtor och svårigheter att somna på kvällen, så är det en god idé att på ett väl avvägt sätt be barnet berätta om sin vardag och sitt mående.

Nyheter24 premium är unikt innehåll bara för dig som är prenumerant.

Senaste nytt

Kan du inte sova? Här är maten som kan göra dig trött: "Positiv effekt"

igår 09:23

8 prisvärda bag-in-boxviner som passar perfekt på sommaren

2 dagar sedan 19:13
När det är dags att avrunda en varm sommardag så finns det få saker som är godare än ett läskande och kallt glas vin. Nyheter24 listar här 8 supergoda och prisvärda bag-in-box vit- och roséviner som passar perfekt under sommaren – och som gästerna kommer älska.

Maja Hellman, 18, mördade Tove: Här är hennes kravlista i häktet – vill se humorserie

7 Jun, 13:53
Maja Hellman har överklagat livstidsdomen för mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda. Tills fallet tas upp i hovrätten sitter 18-åringen inlåst på häktet i Växjö – och har under tiden bakom galler ansökt om att få in ett antal lyxiga saker från utsidan.

Så kommer du med i SVT:s Gift vid första ögonkastet – steg för steg: “Inte PK”

4 Jun, 09:23
SVT:s dejtingprogram “Gift vid första ögonkastet” har sänts i hela nio säsonger. Har du någonsin varit nyfiken på hur processen innan bröllopet går till? Då har du kommit rätt! Deltagaren Arvid Stark har avslöjat för Nyheter24 hur du kommer med i programmet.

Här är Sveriges 11 farligaste kvinnor – som sitter inne på livstid för mord

4 Jun, 09:22
Amani Madi slog ihjäl en åttaårig flicka med kavel, Martina Kveldstad kvävde sin mamma med en plastpåse och Jonna Henningsson styckade sin ex-killes nya flickvän. Här är listan över Sveriges elva farligaste kvinnor – som sitter inlåsta på livstid för mord.

Prylen i ditt hem kan vara livsfarlig för ditt barn: "Frätskadan börjar direkt"

3 Jun, 09:10
Nyfikna barn stoppar gärna föremål i munnen och det finns särskilt en pryl, som många har i sitt hem, som kan utgöra stor fara för ett litet barn. – Frätskadan börjar omedelbart efter intag och det orsakar stor smärta hos barnet, säger Shahabeh Shokrolahi, apotekare på Giftinformationscentralen, till Nyheter24.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.