Antiimflammatorisk kost sägs kunna förebygg cancer.
Antiimflammatorisk kost sägs kunna förebygg cancer. - Foto: Pexels

Antiinflammatorisk kost – funkar det verkligen? • Dietisten: "Diverse faktorer"

Antiinflammatorisk kost sägs kunna förebygga en rad olika sjukdomar, däribland hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Men stämmer det verkligen? Nyheter24 har pratat med en dietist om den trendiga kosten.

Sammanfattning av artikeln
  • 13 kr

Det finns egentligen ingen officiell definition av vad en antiinflammatorisk kost innehåller eller vad det är, utan det kan variera beroende på vem som forskar på eller skriver om det.

5 tecken på att du lider av kronisk trötthet: "Utmanande tillstånd"

Men vad menas med begreppet antiinflammatorisk kost?

Det florerar dock många påståenden om vad en antiinflammatorisk kost kan åstadkomma.

– Antiinflammatorisk kost sägs kunna minska inflammation i kroppen, som till exempel låggradig inflammation, som orsakats av övervikt eller andra sjukdomar, säger dietisten Liliana Löderup, verksam vid Nacka Rehab Centrum, till Nyheter24 och fortsätter: 

– De som refererar till en antiinflammatorisk kost menar att vissa livsmedel anses kunna minska inflammationsmarkörer och därmed inflammation. Dessa är bland annat feta fiskar, skaldjur, vissa frukter och bär, fermenterade produkter, vitkål, vitlök, lök, gurkmeja, ingefära, oliv- och avokadoolja och grönt te. 

Fungerar den antiinflammatoriska kosten?

Men fungerar verkligen den antiinflammatoriska kosten?

– De som förespråkar antiinflammatorisk kost uppger att den kan bidra till att förebygga eller förbättra olika sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, ledvärk, typ 2-diabetes, cancer, hudproblem och multipel skleros, säger Liliana Löderup och fortsätter:

– Ur en vetenskaplig synpunkt finns det dock inga bevis för att specifika livsmedel dämpar inflammation. Diverse faktorer som gener, sömn, stressnivå, tarmflora, trivsel, vikt, motion, tankar, känslor och även toxiner påverkar dock kroppen och hälsan.

Problem med svullen mage? Här är 10 livsmedel du ska akta dig för

Minska på det kroppen mår dåligt av

Liliana Löderup uppmanar egentligen ingen att börja äta antiinflammatorisk kost, utan att istället tänka på helheten med sin kost, kropp och livsstil.

– Minska på det kroppen mår dåligt av som till exempel ett stort sockerintag, stort intag av processad mat och höga stressnivåer. Förbättra samtidigt det kroppen mår bättre av, som bättre sömn och motion, säger Liliana Löderup.

Ät varierat för stärkt immunförsvar

 Det finns dock kost som kan bidra till bättre hälsa, menar dietisten.

– Att äta mat med antioxidanter och fiber och begränsa intaget av rött kött, salt, socker och alkohol är att föredra. Detta finns i den nordiska kosten och i medelhavskosten, vilka båda enligt vetenskapliga studier har bevisat positiva effekter på hälsan. Att äta varierat gynnar tarmfloran som i sin tur stärker immunförsvaret och påverkar hälsan positivt.

Dietisten är dock väldigt noga med att poängtera att man ska äta varierad kost.

– Det är viktigt att inte utesluta flera livsmedel eller matgrupper från sin kost, då en alltför restriktiv kost kan leda till bland annat ett näringsbristtillstånd och obalans i tarmfloran, säger Liliana Löderup till Nyheter24.

Mat
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!