Dessa symtom kan betyda att din ryggont är något allvarligare.
Dessa symtom kan betyda att din ryggont är något allvarligare. - Foto: Christine Olsson/TT och Nyheter24 Illustration.

Då ska du söka vård för din ryggvärk: "Det är viktigt att vara uppmärksam på vissa symtom"

Ryggproblem plågar många svenskar, och den vanligaste orsaken är lumbago - en smärta som upplevs i ländryggen. Här är symtomen du ska vara uppmärksam på för att veta om det är dags att söka vård.


Ryggont kan bero på många olika saker, men de vanligaste orsakerna är överbelastade muskler och ligament, diskbråck eller buktande diskar. Andra mindre vanliga faktorer som kan leda till ryggproblem inkluderar benskörhet, en krokig eller böjd ryggrad, kutrygg, artros eller infektioner. Även rökning, fetma, stress och dålig hållning kan bidra till att du får ont i ryggen. 

Nyheter24 har pratat med Hans Lindholm, specialistläkare på nätläkartjänsten "Min Doktor", om vad man bör vara uppmärksam på för att avgöra om det är dags att söka vård.

– En allt för stillasittande livsstil och dålig kroppshållning kan försvaga ryggen. Det är därför bra att träna mjukt och öva upp ryggens muskulatur i förebyggande syfte, säger Hans Lindholm, specialistläkare hos Min Doktor till Nyheter24.

Dessa är indikationerna du ska hålla koll på

Akut ryggsmärta beror många gånger på muskelansträngning eller skada, och symtomen förbättras ofta inom ett par veckor med egenvård. Däremot kan allvarligare ryggproblem, som artrit eller spinal stenos hålla i sig i månader eller år.

– Det är viktigt att vara uppmärksam på vissa symtom och om något av dessa symtom är närvarande, är det viktigt att söka läkarvård eftersom de kan indikera ett allvarligare tillstånd som kräver ytterligare utvärdering och behandling, säger Hans Lindholm till Nyheter24.

Om du upplever något av följande symtom är det viktigt att du söker vård för att få en professionell bedömning och avgöra om det kan röra sig om ett allvarligt tillstånd.

  • Om du har smärta som vandrar nedför benet/benen eller sträcker sig till andra delar av kroppen.
  • Om du känner av domningar och stickningar eller svaghet i ben eller fötter.
  • Om du har svårigheter att kontrollera tarm- eller blåsrörelser.
  • Om du lider av svår smärta som stör sömnen eller förvärras när du tar det lugnt
  • Om du visar tecken på stor viktminskning utan medveten ansträngning.
  • Om du upplever feber, frossa eller andra tecken på infektion.


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!