Tillhör du riskgrupperna för att utveckla allergi mot kött?
Tillhör du riskgrupperna för att utveckla allergi mot kött? - Foto: Stella Pictures/Illustration: Nyheter24

Fästingbett kan ge köttallergi – det här är riskgrupperna: “Absolut majoritet”

Med det varmare klimatet har fästingsäsongen blivit längre och fästingar har krupit längre upp i landet. Utbredningen har också lett till att fler drabbas av köttallergi som kopplas till fästingbett.


Köttallergi är något som förekommer över hela världen. Nyligen rapporterade CDC i USA om en ökad oro för allergin som uppstår efter fästingbett.

Allergin kommer från fästingars saliv som innehåller kolhydraten alfa-gal, som även finns i däggdjur. Utvecklar man en allergi mot denna kolhydrat blir man därmed allergisk mot allt som innehåller den, som griskött, nötkött, mjölk och gelatingodis.

I Sverige är allergin inte jättevanlig men man tror att det finns ett stort mörkertal. Marianne van Hage, professor i klinisk immunologi vid Karolinska Institutet, tror att mörkertalet dels beror på att allergin är svår att diagnostisera.

– Eftersom reaktionen är fördröjd och kommer två till sex timmar efter köttintag blir det svårare att ställa diagnos.

Medelålders människor – riskgrupp för köttallergi

Marianne van Hage säger att folk i medelåldern är en grupp med ökad risk att utveckla köttallergi.

– En absolut majoritet, helt övervägande, är medelålders patienter, säger hon till Nyheter24.

Allergin förekommer även hos barn, men det är ovanligt. Det krävs troligtvis flera fästingbett för att utveckla allergin och man tror därför att vuxna personer i medelåldern löper större risk att drabbas.

Många jägare drabbas av köttallergi

Studier i Europa visar även att jägare är en riskgrupp. Det beror på att de vistas mycket i naturen och utsätts för fler fästingbett. Många av dem är män i medelåldern.

Om man ska vistas i naturen är det viktigt att klä sig rätt och att bära myggmedel. Marianne van Hage rekommenderar att man bär både långärmat och långbyxor om man befinner sig i ett fästingtätt område.

Blodgrupp A och O löper större risk att utveckla köttallergi

Kolhydraten alfa-gal liknar en kolhydrat som redan finns hos personer med blodgrupp B eller A/B. Dessa personer är mer skyddade från att utveckla en allergi mot alfa-gal eftersom kolhydraten känns bekant för kroppen.

Personer med blodgrupp A eller O löper därför större risk att utveckla allergi mot alfa-gal som är helt okänt för deras system och immunförsvar.

Pollenallergiker och pälsdjursallergiker löper större risk att få köttallergi

Folk som redan har någon allergi löper större risk att utveckla allergi mot alfa-gal vid fästingbett.

– Om man sedan tidigare har en allergi, ex pollen- eller pälsdjursallergi, så har man redan benägenheten att bilda allergiantikroppar, säger Marianne van Hage.

Har du därför allergi mot exempelvis katt eller pollen så är du i riskgrupp för att även utveckla köttallergi.

Symptom för köttallergi kan misstas för annat

Vanliga symptom för allergi mot alfa-gal är nässelutslag och mag-tarmbesvär. Även allvarligare symptom som kräver akutsjukvård är förekommer. Marianne van Hage berättar att det är en stor lättnad för patienter när de får veta att allergin ligger bakom besvär som de kan ha tampats med länge.

– Många patienter säger: Det har öppnat sig en helt ny värld, nu kan jag äntligen leva på nytt igen.

Hon säger att om man misstänker att man är drabbad av köttallergi ska man uppsöka läkare som kan ta ett blodprov och undersöka om man har allergiantikroppar mot alfa-gal.

I dagsläget finns det inget botemedel eller vaccin. Marianne van Hage uppmanar därför folk till att vara försiktiga i fästingtäta områden och att snabbt plocka bort fästingar man hittar på kroppen. Man har sett att fästingar behöver sitta ett tag för att smittas, så man kan minska risken att utveckla allergi genom att vara snabb vid upptäckten.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!