Brukar du gå och lägga dig med blött hår?
Brukar du gå och lägga dig med blött hår? - Foto: Illustration/Nyheter24 och Stella Pictures

Därför ska du inte sova med blött hår – frisören: "Inget jag rekommenderar"

Har du för vana att duscha och sedan gå och lägga dig med blött hår? Då kan det vara läge att tänka om. För Nyheter24 berättar Erika Lyko, frisör på Lyko, varför.


Många har som rutin att duscha och tvätta håret kvällstid, för att därefter gå och lägga sig. Men det är en ovana som faktiskt kan skada ditt hår.

– Det man ska tänka på med blött hår är att det är mycket skörare än torrt hår. Så man ska alltid behandla det försiktigt då det lättare går av, säger Erika Lyko, frisör på Lyko, till Nyheter24

Erika Lyko: "Kan leda till svamp i hårbotten"

Förutom att håret kan gå av kan sänggående med blött hår också leda till andra problem.

– Väljer man att sova med blött hår kan det i förlängningen leda till svamp och klåda i hårbotten,då det under lång tid är fuktigt i hårbotten, konstaterar Erika Lyko och fortsätter:

– Så det är inte särskilt bra varken för hårbotten att vara fuktigt under lång tid eller för övriga håret då det är mycket skörare och lättare slits då man vrider och vänder sig under natten. Självklart är det ingen fara om det händer någon enstaka gång, men det är inget jag rekommenderar att man ska ha som vana att göra.

Frisören avslöjar: Här är det värsta du kan göra innan ditt besök

Så torkar du håret innan läggdags

Men hur ska man då, på bästa möjliga sätt, torka sitt hår om man gärna vill tvätta det innan du går till sängs?

– Om du tvättar håret strax innan läggdags och har bråttom skulle jag rekommendera att föna endast hårbotten för att få den delen av håret torr och sedan göra en fläta av övriga håret som då fortfarande är fuktigt för att vara så skonsam som möjligt mot håret och inte riskera att skava av eller slita på håret under natten.

– Använd självklart värmeskydd och ta i en leave in-produkt som skyddar och vårdar håret under natten, avslutar Erika Lyko.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!