Hundar kan drabbas av värmeslag.
Hundar kan drabbas av värmeslag. - Foto: Erik Johansen/NTB/TT och Pexels

Så vet du om din hund fått värmeslag – viktiga tecknen: "Livshotande"

Sommaren är äntligen här och även om många gläds åt lite varmare väder kan den höga temperaturen ställa till det rejält för våra fyrbenta vänner.
– Värmeslag är ett livshotande tillstånd för en hund, säger Caroline Jangdal, veterinär hos Agria.


Sommaren är ofta efterlängtad, men när termometern börjar visa närmare 30 grader kan det bli svettigt för de allra flesta och så även din hund.

Faktum är att hundar, precis som människor, kan drabbas av värmeslag. 

– Värmeslag är ett livshotande tillstånd för en hund som kräver veterinärvård. Därför är det viktigt att vid en första misstanke om värmeslag kontakta veterinär, säger Caroline Jangdal, veterinär hos Agria, till Nyheter24.

Symtomen på värmeslag hos din hund

Men vad är det då för symtom som man ska vara uppmärksam på i sommarvärmen?

– Symtom på värmeslag kan vara att hunden flämtar och blir loj alternativt stressad, får svårt att koppla av och sova. I mer allvarliga fall kan man även se kollaps eller sänkt medvetandegrad och kramptillstånd, säger Caroline Jangdal.

Farorna som kan döda din hund på sommaren – 13 saker som är giftiga

Så svalkar du din hund under sommaren

För att undvika att en hund drabbas av värmeslag finns det flera knep att ta till, enligt Caroline Jangdal.

– Att alltid låta hunden ha tillgång till frisk luft, vatten och skugga är det bästa sättet att skydda hunden från värmeslag. Undvik att promenera när det är som varmast och var försiktig om du cyklar eller motionerar hunden varma dagar, säger hon och fortsätter:

– Om hunden trots det drabbas av värmeslag gäller det att få kroppstemperaturen att inte öka. Skölj av hunden i svalt vatten, cirka 15 grader. Undvik att svepa in hunden i handdukar, luftströmning och vatten är mer effektiva sätt att sänka kroppstemperaturen än kalla blöta handdukar då de även kan riskera att avkylningen går långsammare. Kontakta snarast veterinären.

Läs fler artiklar relaterade till hundar här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!