Akta dig för att bada med silversmycken på Island
Akta dig för att bada med silversmycken på Island - Foto: Janerik Henriksson/Erik Johansen/NTB/TT

Dyra misstaget du måste undvika med dina smycken i sommar: "Förstörda"

Många visar gärna upp sina smycken när de inte längre täcks av vinterns tjocka plagg. Men något som är lätt att missa är sommarens fällor som kan förstöra dina smycken. Nyheter24 har talat med Elena Avallon, gemmolog och värderingsexpert.


Sommaren är för många synonym med sol och bad, men risken finns att vissa färgstenar som kunzit och ametist kan blekas i solen. Elena Avallon säger att det oftast inte är någon fara när ädelstenar kommer i kontakt med vatten men att många är limmade i sina fattningar, och att vatten kan lösa upp limmet så att stenen lossnar. 

När det kommer till pärlor rekommenderar hon:

– Sist på, först av. Det är det sista du tar på dig och det första du tar av dig. Jag har sett många pärlor genom åren som har blivit förstörda av krämer, parfymer, tvål, svett, hårspray etcetera.

Elena Avallon rekommenderar därför att vara försiktig med att bära pärlor om du har använt solkräm. Detta gäller även porösa stenar som korall, turkos och lapis lazuli.

Hon och gemmologkollegan Filippa Trozelli diskuterar hur det har blivit trendigt att rengöra smycken i ultraljudsbad. Denna form av rengöring är dock olämplig för bland annat pärlor och även opaler, samt porösa stenar. Även smaragder är väldigt känsliga och ofta behandlade på ett sådant sätt att de kan ta stor skada av ett ultraljudsbad. Det behöver inte vara starka kemikalier som förstör ädelstenar utan produkter vi använder på huden kan skada känsliga smycken.

Bästa sättet att rengöra dina smycken

Du rengör smycken bäst genom att lägga dem i en skål med varmt vatten och diskmedel. Låt med fördel smycket ligga ett tag om det var länge sedan du sist rengjorde. Du kan även borsta försiktigt med en mjuk tandborste.

– En barntandborste är bra. Mindre borsthuvud gör att man kommer åt i alla fattningar, förklarar Elena Avallon.

Pärlor ska du dock undvika att lägga i diskmedel. Här rekommenderas det att torka av dem med en mjuk trasa som en mikrofiberduk. Elena rekommenderar att man rengör sina smycken ungefär en gång per månad.

– Jag brukar säga en gång i veckan för då är min förhoppning att man kanske tvättar sina smycken en gång i månaden.

Matta diamanter

Även tåligare material som diamanter kräver underhåll. De har en tendens att dra åt sig fett och kräver rengöring, särskilt efter användning av feta krämer.

– På vintrarna när man ofta använder mycket handkräm så kan man se många ringar som har tappat sin lyster och som nästan ser livlösa ut. Men så fort man tvättar dem så gnistrar de igen.

Hur förvarar man sina smycken bäst?

Smycken bör förvaras i ett skrin, ask eller i en sidenpåse. Se till att stenar inte skaver mot varandra för att undvika repor. Se därför till att smyckeskrinet är tillräckligt stort för alla smycken.

Pärlor bör inte förvaras i bomull då detta organiska material har en tendens att torkas ut.

Risken med Islands heta källor

När det kommer till ädelmetallerna guld och silver är de generellt väldigt tåliga, men det finns fällor att se upp för även här:

– Om man ska iväg och semestra på Island och bada i heta källor gör man bäst i att ta av sig sina silversmycken. Silver reagerar starkt på svavel, säger Elena Avallon till Nyheter24.

Guld är mer tåligt och tål att badas med, men inte om det är en guldplätering.

– Guldpläterade smycken är känsliga då det är en ytbehandling och oavsett vad tillverkaren lovar så kan guldpläteringen försvinna om man inte är försiktig.

Låt dina smycken vila

Slutligen är det viktigt att låta sina smycken vila ibland för att undvika onödigt slitage. Man bör även med jämna mellanrum undersöka lås och att inget glappar på smycket.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!